Heijne, Canin en Meijsing

Sophia Loren figureert in de bundel van Doeschka Meijsing, Donald Trump is het vertrekpunt van Bas Heijne, en Coco Chanel treft u aan tussen Plato en Freud.

Redactie
null Beeld .
Beeld .

Hoe verliefd is de lezer?

Echt schrijven, dat wil zeggen romans en verhalen, deed Doeschka Meijsing (1947-2012) met de hand. Recensies en lezingen, het werk dat ze onder de categorie bijbaan schaarde, schreef ze op de computer. Aldus Xandra Schutte in het voorwoord van Hoe verliefd is de lezer?, een keuze uit de stukken van de schrijfster die vijf jaar geleden overleed. Over Kousbroek, Kafka, Borges en de actrice Sophia Loren, van eenvoudige afkomst en ongenaakbaar tegelijk, met haar zelfbewuste manier van lopen, zich lenig voegende lichaam en 'brede scheurmond'.

Doeschka Meijsing, Querido, €22,50

null Beeld .
Beeld .

Mevrouw OVO

Als de vertelster Emilia in Mevrouw OVO een flat op elfhoog heeft betrokken en ziet wat mensen allemaal achteloos weggooien, besluit ze geen geld uit te geven aan de inrichting van haar nieuwe huis, maar zich over het afval te ontfermen. Ook afgedankte spullen verdienen een tweede kans. Zo komt de Officiële Vuilnis Observant aan tafels, keukenstoelen en een machtige fauteuil, in de eerste roman van Elma van Haren, die in 1988 als dichteres debuteerde.

Elma van Haren, De Harmonie, €19,90

null Beeld .
Beeld .

Handboek van een twijfelaar

Een uitmuntend wiskundige, Milo Andret, wiens stoutmoedige ideeën na jaren zwoegen 'werden opgewacht door de maniakale verbijstering van een ontdekking, óf door de in schaamte gedoopte pijlpunt van waanzin. Deze zekerheid zat als genetische informatie in mij. Ik wist het zelfs als tiener al', vertelt zijn zoon Hans die ook wiskundige is geworden. Over talent en verslaving gaat het in de Amerikaanse roman Handboek van een twijfelaar van Ethan Canin (1960) vertaald door Astrid Huisman en Roos van de Wardt, bestaande uit de hoofdstukken Inductie, Deductie, Contrapositie, Herformulering, Vermoeden, Sommatie en Bewijs.

Ethan Canin, Ambo|Anthos, €23,99

Steencirkels

Een erotisch-ecologisch epos noemt de uitgever de bundel Steencirkels van Piet Gerbrandy, waarin alle registers losgaan: 'Soms moet je om ruimte te scheppen leegte forceren. Je hakt een boom om. Haalt een muur neer. Loost zaad. Brandt een heideveld af. Geeft over. Zoogt een kind. Giet uit. Doodt een mens of dier als plaatsvervanger (...) Maar er is geen sneeuw meer of hij smelt.'

Piet Gerbrandy, Atlas Contact, €21,99

Staat van Nederland

Staat van Nederland heet het kleine boekje van schrijver en NRC-columnnist Bas Heijne dat deze week verscheen. Ondertitel: Een pleidooi. Heijne vangt aan met de verkiezing van Trump, zwenkt kort langs de dubbele boodschappen van NPO-bestuurder Shula Rijxman, zoomt in op 'de kwestie Zwarte Piet', vat de sfeer in Nederland-volgens-Facebook samen ( 'De Hollandse apocalyps is nakende, een polderarmageddon onvermijdelijk') en komt uiteindelijk tot zijn echte onderwerp: de vraag wie we willen zijn en de noodzaak van echt publiek debat. Daaraan ontbreekt het nu. 'Wat hier debat genoemd wordt is vooral een eindeloze reeks zelfuitingen, in naam van de narcistische overtuiging dat het er slechts om gaat gehoord te worden.'

Bas Heijne, Prometheus, €7,99

null Beeld .
Beeld .

Haalt de PvdA 2025

De grootste electorale verschuiving in Nederland tot nu toe was die van 2002, toen de PvdA 22 zetels verloor en de LPF er 26 kreeg. In Haalt de PvdA 2025? zet opiniepeiler Maurice de Hond de cijfers netjes op een rij, en voegt er best zinnige opmerkingen aan toe: 'De problematiek van de PvdA is de problematiek van ons hele Nederlandse politieke stelsel. Iets waar alle partijen, volksvertegenwoordigers en bestuurders mee te maken hebben. En dat is niet opgelost als de PvdA bij een van de volgende verkiezingen weer een percentage van 25 of meer zou scoren.' Bram Peper voert de redactie, bijdragen zijn er van onder anderen Felix Rottenberg, Aukje van Roessel en Merijn Oudenampsen.

Bram Peper (red.), Thoth, €12,95

null Beeld .
Beeld .

Grote denkers

Wie ook een groot denker was: Coco Chanel. Ze staat althans in de mooie bundel Grote denkers, de canon van grootste denkers op het gebied van filosofie, psychotherapie, kunst en literatuur van The School of Life (Londen, Melbourne, Amsterdam). Die zich al in de tweede alinea van het boek omstandig verontschuldigt: 'Het idee van een 'canon' is misschien een beetje vreemd, want autoritair zelfs. Het feit dat er zoveel mensen zijn weggelaten kan heel oneerlijk aandoen. Bovendien, wie beslist eigenlijk wie er wel of niet in horen?' The School of Life dus, in dit geval, en die zet Coco Chanel gezellig tussen Plato en Freud, mede vanwege haar uitvinding (in 1926) van het kleine zwarte jurkje. 'Het zwarte jurkje droeg een andere kijk op het bestaan uit, een ander ideaal. Het drukte energie en doelbewustheid uit; de draagster was intelligent, maatschappelijk betrokken; ze had misschien haar eigen bedrijf, werkte op het ministerie van Financiën of schreef een experimentele roman.'

The School of Life, Nijgh & Van Ditmar, €29,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden