Heijmans wil met emissie twee overnames financieren

Het aannemersbedrijf Heijmans uit Rosmalen komt met een emissie om twee overnames te financieren. Het betreft een uitbreiding van het aandelenkapitaal van 45 miljoen gulden, waarmee Heijmans de ondernemingen VAG uit het Belgische Genk en Noorlander Beheer uit Leiderdorp wil kopen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met de overnames, die met terugwerkende kracht vanaf 1 januari dit jaar worden geconsolideerd, stijgt Heijmans' omzet met 200 miljoen gulden tot 1,4 miljard gulden. Bestuursvoorzitter J. Janssen wil de overnamesom niet bekendmaken. Wel wil hij kwijt dat beide bedrijven winstgevender zijn dan Heijmans zelf, wat impliceert dat de Brabantse onderneming flink moet betalen. Heijmans was vorig jaar goed voor een winst van 19,7 miljoen gulden op een omzet van bijna 1,2 miljard gulden.

Heijmans kan de acquisities niet uit eigen zak financieren. De solvabiliteit - het eigen vermogen, uitgedrukt als percentage van het balanstotaal - bedraagt slechts 29 procent. 'Maar ook al hadden we dat wel kunnen doen, dan waren we waarschijnlijk nog met een emissie gekomen', zegt Janssen. 'Het is goed voor de aandeelhouders, want overnames zullen direct positief bijdragen aan de winst per aandeel, ook na de uitbreiding van het aandelenkapitaal.'

Janssen heeft gekozen voor een claimemissie, waarbij bestaande aandeelhouders als eerste nieuwe aandelen kunnen kopen. Vier stukken geven bij Heijmans' claimemissie recht op één nieuwe. De uitgifte, waarbij zakenbank MeesPierson als syndicaatsleider optreedt, betekent een forse uitbreiding van het aandelenkapitaal. Nu schommelt de marktkapitalisatie rond de 200 miljoen gulden.

Een deel van de nieuwe aandelen komen bij de eigenaren van VAG en Noorlander terecht, omdat Heijmans van plan is de overnamesom deels in aandelen te voldoen. Daartoe zal Heijmans zelf stukken kopen, aangezien het er op rekent dat niet alle aandeelhouders van het claimrecht gebruik maken.

Volgens Janssen passen de acquisities goed in de Heijmans-strategie, die onder meer is gebaseerd op schaalvergroting en specialisatie in deelsegmenten. VAG is voornamelijk in Belgisch Limburg actief in de wegen- woning- en leidingbouw. Het bedrijf beschikt over eigen asfalt-, beton- en breekinstallaties. Met 320 mensen in dienst is VAG goed voor een omzet van ongeveer 90 miljoen gulden. De leiding blijft in handen van de verkopende familie Hermans.

Noorlander, in handen van de gelijknamige familie, doet vooral woningbouw in de Randstad. Daarnaast is het als projectontwikkelaar actief. Noorlander is eigenaar van strategische grond in de Randstad. Met 140 mensen behaalt het een omzet van 110 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.