Heijmans verwacht groei woningbouw

Het bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen heeft 'het eigendom of de controle' over meer dan honderd hectare potentiële bouwgrond. Dit zei J....

Van onze verslaggever

ROSMALEN

Met de bouwgrond hoopt Heijmans te profiteren van het aantrekken van de woningbouw in Nederland. Janssen schat de groei dit jaar op 3 procent. In het afgelopen jaar groeide de omzet van de woningbouw eveneens, waardoor de divisie Woning- en Utiliteitsbouw het grootste onderdeel van Heijmans werd.

De omzet van de aannemers is in het afgelopen jaar het miljard gepasseerd en kwam uit 1,064 miljard gulden. Een jaar eerder was er 972 miljoen gulden omzet. De winst steeg met 26,5 procent naar 14,6 miljoen gulden. De winst werd gunstig beïnvloed met 0,8 miljoen gulden door de verkoop van deelnemingen. De raad van bestuur verwacht voor dit jaar opnieuw een stijging van de winst en de omzet.

Het rendement van Heijmans is volgens Janssen te laag. Vorig jaar was de winst 1,4 procent van de omzet en Janssen meent dat dit minimaal 2 procent moet worden. Het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal bedraagt 29,7 procent. Dit moet volgens Janssen 35 procent worden.

Heijmans heeft sinds vorig jaar een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. Van de aandelen is 65 procent nog in vaste handen bij onder andere de familie Heijmans. Dit jaar zal dit percentage mogelijk teruggebracht worden naar 52 procent, aldus Janssen. De resultaten van Heijmans werden woensdag op de beurs door de beleggers beloond met een koersstijging van 4,50 gulden naar 57 gulden.

Bij de divisie Woning- en Utiliteitsbouw steeg de omzet van 367 miljoen gulden naar 456 miljoen gulden. Volgens Janssen, die met ingang van volgend jaar L. Heijmans opvolgt als bestuursvoorzitter, was de daling van het aantal opdrachten in de utiliteitsbouw (kantoren) 'zeer fors', maar werd dit ruimschoots goedgemaakt door groei van de woningbouw.

De grond die Heijmans 'onder controle' heeft bevindt zich volgens Janssen in en rond de Nederlandse grote steden. Hij noemt Eindhoven, Nijmegen en de Randstad en verwacht dat daar de komende jaren volop gebouwd gaat worden. Heijmans wil niet kwijt hoeveel geld gestoken is in de aankoop en de verwerving van de controle over de gronden.

De eigen projectontwikkelingsmaatschappij van Heijmans moet de bouw van woningen op de gronden realiseren. Janssen bezweert dat de risico's gering zijn. 'De eerste paal gaat pas in de grond als de woningen verkocht zijn. Op hele aantrekkelijke plekken kunnen we eventueel gaan bouwen als 75 procent van de woningen is verhuurd of verkocht', aldus Janssen.

'De projectontwikkeling komt erop neer dat je je eigen werk gaat halen, maar dan wel met vele, vele slagen om de arm. Want Heijmans moet wel de volgende eeuw halen', zegt de bestuurder.

De divisie Wegen- en Waterbouw is nu de tweede sector met een omzet van 426 miljoen gulden. Heijmans stelt dat er 'afschuwelijke prijzen worden geschreven' bij infrastructurele werken. 'Het prijsniveau is bijna onverantwoord', aldus Janssen. Zowel in de wegen-, beton- en waterbouw haalde Heijmans echter vorig jaar winst.

De aannemer heeft, samen met een aantal andere bedrijven, als laagste ingeschreven voor de bouw van de oeververbinding over de Westerschelde. Daarmee is 1,2 miljard gulden gemoeid. Volgens Janssen hangt dit project echter 'al 20 jaar boven de markt'. Het is nog onduidelijk of de bouw van het project werkelijk doorgaat en wanneer dat zal zijn. 'Als de aanbesteding komt hebben we in deze sector jarenlang werk', aldus Janssen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden