Heijmans gaat gemeente voor de rechter slepen

De gemeente Amsterdam en bouwbedrijf Heijmans zijn ernstig met elkaar in conflict geraakt over de aanbesteding van een deel van de nieuwe metro, de Noord-Zuidlijn....

Van onze verslaggever Jan 't Hart

Heijmans overweegt juridische stappen tegen de gemeente omdat ze haar verdenkt van het lekken van een vertrouwelijke e-mail aan de Volkskrant. Bestuursvoorzitter Joop Janssen van Heijmans maakte dat zaterdag bekend na de krantenpublicatie dat de gemeente aangifte heeft gedaan bij Justitie over mogelijk onoorbare praktijken van Heijmans.

De gemeente baseert dat op een per ongeluk aan haar verstuurde e-mail van Heijmans. Wethouder Dales van Amsterdam zegt niet te weten hoe de e-mail bij de krant is gekomen en zegt dat te betreuren. 'We hebben er geen belang bij. Het zet de relatie met Heijmans onder druk en dat is niet fijn.'

Volgens secretaris Van Lith van de raad van bestuur heeft de gemeente zijn bedrijf ervan niet op de hoogte gebracht dat het naar Justitie is gelopen. 'Daar zijn wij verbaasd over', zegt hij. Heijmans verdenkt de gemeente ervan de e-mail opzettelijk te hebben uitgelekt om de arbitragezaak te beïnvloeden en wil haar naam gezuiverd zien.

Dales reageert op zijn beurt verbaasd. 'Wij hebben niks anders gedaan dan een opmerkelijke e-mail voorleggen aan de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMa) en aan Justitie. We willen opheldering, we beschuldigen Heijmans nergens van. Heijmans blaast dat nu op en dat zet de relatie slechts verder onder druk.'

Heijmans heeft eind vorig jaar het laagste bod uitgebracht op de bouw van metrostation Vijzelgracht. De gemeente vindt evenwel de prijs nog veel te hoog. De eerder gemaakte ramingen door specialisten van de gemeente liggen ver onder de prijs van Heijmans. Daarover dient morgen een zaak bij de Raad van Arbitrage voor bouwbedrijven.

De gemeente is inmiddels gesprekken begonnen met het Duitse bedrijf Bögl om Vijzelgracht (en Ceintuurbaan) te bouwen. Bögl won al de aanbesteding voor het station Rokin door een veel lagere prijs te bieden dan nummer twee. Heijmans vindt dat de gemeente zich nu schuldig maakt aan 'leurpraktijken'.

In de onderschepte, strikt vertrouwelijke, e-mail van Heijmans aan het Franse bouwbedrijf Soltanche wijst directielid Kroezen de Fransen erop geen zaken met Bögl te doen, omdat zij met elkaar een exclusieve overeenkomst zouden hebben. Soltanche kan de noodzakelijke damwanden bouwen, expertise die Heijmans noch Bögl hebben.

Ook als Heijmans de Vijzelgracht niet mag bouwen, en Bögl wel, vindt Heijmans dat Soltanche niet de noodzakelijke damwanden mag leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden