Heidens karwei

'EEN historische breuk' met het tijdperk Kohl wil de Duitse oppositiepartij CDU teweeg brengen. Het congres in Essen, waar een nieuw partijbestuur gekozen is, moet het begin worden van een wederopstanding van de christen-democraten....

Voor het eerst sinds 1951 is Helmut Kohl, de vroegere pater familias, niet aanwezig op een CDU-congres. Dat zijn geest er nog wel rondwaart, ervaren de afgevaardigden slechts als een zware last. Want de partij kan wel besluiten 'een nieuw begin te maken', daarmee is de affaire rond Kohls geknoei met donatiegelden nog niet uit de wereld.

Opgehelderd is er nog steeds bitter weinig. Er doemt een juridisch gevecht op tussen Kohl en de directeur van het Stasi-archief, Gauck, over de vraag of de indertijd door nijvere Oostduitse spionnen vergaarde informatie over Kohls financiële handel en wandel publiek mag worden gemaakt. In september hoopt Kohl een boek met zijn visie op de zwart geld-affaire te publiceren. Ook de alweer als partijleider gestruikelde Schäuble werkt aan een boek. Voor liefhebbers van twisten en schandalen valt er kortom nog genoeg te beleven.

Het is de verdienste van de gisteren tot nieuwe CDU-voorzitter gekozen Angela Merkel dat ze de partij in een tijd van zware beproeving bijeen heeft weten te houden. Haar vastberadenheid om voor zover mogelijk opening van zaken te geven en de besliste manier waarop ze Kohl liet vallen, zijn bij de gewone CDU-leden in goede aarde gevallen. Aan de opluchting die zich van de partij heeft meester gemaakt, dankt ze haar populariteit en haar invloedrijke positie als voorzitter.

Samen met de ook al kersverse fractievoorzitter Friedrich Merz moet ze de sinds maanden niet door noemenswaardige oppositie geplaagde regering-Schröder tegenvuur geven en haar eigen partij voorzien van een nieuw politiek profiel. Dat zal niet meevallen, want de vraag is: welk profiel?

Ten tijde van Kohl was dat heel duidelijk. Alle politieke issues van enig belang werden door Kohl tot Chefsache verklaard en naar eigen goeddunken geregeld. Het resultaat was een politiek die pro-Europees was, op economisch terrein gematigd liberaal en in cultureel opzicht vrij conservatief. Die mélange, die niet of nauwelijks ter discussie stond, sprak de Duitsers lange tijd aan.

De nu aangetreden partijleiding zal zowel een inhoudelijk debat op gang moeten brengen als verhinderen dat Beierse conservatieven, populisten en gematigd vooruitstrevende christen-democraten vechtend over straat gaan rollen. Merkels populariteit en openheid komen hierbij zeker van pas. Of die bagage voldoende is om met een herboren CDU de strijd om het midden met Schröder aan te gaan, dat moet nog blijken. Merkel c.s. staan voor een heidens karwei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden