Heidemij naar beurs ondanks moeilijke markt

Milieu-, advies en ingenieursbureau Heidemij gaat naar de Amsterdamse beurs. Door een herplaatsing zullen in oktober 2,5 miljoen aandelen, ofwel 14 procent van het totale aandelenkapitaal, aan het Damrak genoteerd worden, zo heeft het bedrijf woensdag gemeld....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De aankondiging is opmerkelijk omdat het momenteel niet goed gaat met de milieusector. Waarom Heidemij nu voor de beursgang heeft gekozen wil het bedrijf niet zeggen.

Het bedrijf heeft ABN Amro Hoare Govett tot syndicaatsleider van de beursgang benoemd. Deze bank heeft deze zomer naam gemaakt met de mislukte introductie van transformatorenbouwer Smit Trafo, dat kort na de beursgang in de verliezen kwam waardoor de beusrkoers instortte. ABN Amro zal dit verlies van de beleggers vergoeden.

De mislukte introductie van Smit Trafo heeft het emissieklimaat geen goed gedaan. Beleggers zullen voorzichtiger zijn als ze inschrijven op aandelen van een nieuw beursfonds dat opereert in een riskante markt.

En het sentiment voor bedrijven in de milieusector is momenteel niet goed. Ingenieursbureau Fugro uit Leidschendam kwam twee weken geleden met desastreuze halfjaarcijfers en sombere winstvoorspellingen voor de rest van het jaar. Het drie jaar geleden geïntroduceerde aandeel kelderde hierdoor naar een dieptepunt. Het andere milieufonds op de beurs, Grontmij, kondigde in juli aan te moeten reorganiseren waardoor de jaarwinst fors zal achterblijven bij die van 1994. Ook dat aandeel noteert momenteel rond het laagste punt van het jaar.

'De milieumarkt is al enige tijd aan verandering onderhevig. Het groeitempo in de meest ontwikkelde markten Amerika, Duitsland en Nederland, is aanzienlijk afgenomen', stelt ook Heidemij. De opdrachtverlening is aan het verschuiven van de overheid naar het bedrijfsleven en daardoor is de concurrentie en de prijsdruk in deze sector toegenomen.

Toch denkt het bedrijf zich positief te onderscheiden. 'De orderportefeuille aan het einde van het tweede kwartaal 1995 is onveranderd goed gevuld met opdrachten', stelt het. Heidemij voorspelt dat de bedrijfsopbrengsten dit jaar licht zullen groeien en dat de resultaten op hetzelfde niveau zullen liggen als in 1994.

Ook analisten denken dat Heidemij goede sier zal maken in de milieuhoek van het Damrak. Het bedrijf realiseerde zich eerder dan zijn concurrenten dat het zijn risico moest spreiden over verschillende geografische gebieden. Hierdoor is het beter in staat een tijdelijke zwakte van de markt te doorstaan.

Heidemij, dat 4700 mensen in dienst heeft, is hard gegroeid de laatste jaren. Twee jaar geleden fuseerde het met het Amerikaanse Geraghty & Miller. In België werd onlangs het 200 medewerkers tellende ingenieursbureau Gedas gekocht en eerder deze maand kondigde Heidemij aan het Amerikaanse ingenieursbureau Piedmont Olsen Hensley, dat 400 medewerkers heeft, te kopen.

Het Arnhemse bedrijf wil met het geld dat de beursgang oplevert verdere expansie financieren. Wanneer Heidemij met een emissie komt en waar de verdere groei gezocht zal worden wil een woordvoerder van het bedrijf niet zeggen. Ook de vergroting van de verhandelbaarheid van de aandelen speelt een rol bij de beursgang.

Analisten denken dat het bedrijf nu met de beursgang komt vanwege de sinds kort weer aantrekkende dollar. De resultaten van Heidemij zijn erg gevoelig voor de veranderingen van de dollar omdat veel van de winst in dollargebieden behaald wordt. In de eerste helft van het jaar heeft de lage dollar de winst van Heidemij onder druk gezet. Het bedrijf meldde woensdag ook dat de winst wel licht is gestegen, naar 12,2 miljoen gulden van 11,7 miljoen een jaar eerder. Maar de bedrijfsopbrengsten zijn iets gedaald van 425 miljoen naar 420 miljoen gulden.

Heidemij is sinds eind 1993 genoteerd aan de Amerikaanse schermenbeurs, de Nasdaq. Gebaseerd op de koers van ruim 9 dollar daar, zouden de verkopende grootaandeelhouders, de Stichting Lovinklaan en de Vereniging Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, ruim 37 miljoen gulden ophalen. Maar Heidemij wil niet vooruit lopen op de uitgiftekoers.

Binnen twee weken zal het bedrijf bekend maken op welke dag de eerste notering is. Dan zal ook bekend worden gemaakt wanneer het introductiebericht wordt gepubliceerd en wanneer op de aandelen kan worden ingeschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden