Heidemij heeft last van stagnerende milieumarkt

Ondanks de afkalvende milieumarkt heeft Heidemij vorig jaar de winst toch zien stijgen. Het nettoresultaat groeide met 2 procent tot 27 miljoen gulden....

Van onze verslaggever

ARNHEM

'Het ijs was wat zwak, maar gezien de minder gunstige omstandigheden op de milieumarkt in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten hebben we een goed resultaat behaald', zo zei bestuursvoorzitter F. Luttmer dinsdag in een toelichting op de cijfers.

Heidemij heeft vorig jaar driftig gebouwd aan haar internationale netwerk van ingenieursbureaus. Er werden bedrijven overgenomen in België, Frankrijk en Spanje. Deze overnemingen en de reeds sterke positie in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten brengen Heidemij dichter bij de doelstelling zich op te werken tot een wereldwijde leverancier van ingenieursdiensten op het gebied van infrastructuur en milieu.

Mede door acquisities van onder meer het ingenieursbureau Starke Diekstra eerder dit jaar, denkt Heidemij de omzet over 1996 duidelijk tot boven een miljard gulden te kunnen opvoeren. De stijging van de winst zal een wat gematigder vaart hebben dan die van de omzet.

Acquisities zijn vorig jaar uit eigen middelen betaald en dit heeft ertoe geleid, dat de oorlogskas bijna leeg is. 'Aangezien er voor dit jaar aanzienlijk minder overnemingen zijn gepland, zullen we deze kunnen betalen uit eigen zak, aangevuld met wat bankkrediet en de opbrengst uit verkoop van onderdelen, die minder bij onze kernactiviteiten passen', aldus Luttmer.

Ook in Duitsland heeft Heidemij te maken met een afkalvende milieumarkt, vooral in het westen van de Bondsrepubliek. In het oosten van Duitsland groeit de markt zelfs nog, en wel substantieel met zo'n tien procent. Heidemij verricht geotechnisch onderzoek voor de aanleg van een autosnelweg tussen Frankfurt en Fulda en voor een magneettreintraject tussen Berlijn en Hamburg.

Een belangrijke positie in Spanje wist Heidemij zich eind vorig jaar te verwerven door samen met het management het 900 medewerkers tellende ingenieursbureau Epista over te nemen. Epista behoort tot de grootste advies- en ingenieursbureaus in Spanje op het gebied van infrastructuur, waterbouw en milieu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden