Heidelbergse Catechismus

'Vraag: Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven?

Antwoord: Dat ik met lichaam en ziel, beide in het leven en sterven, niet mijn, maar mijns getrouwen Zaligmakers Jezus Christus eigen ben.'

Fameuze beginzinnen van de Heidelbergse Catechismus, een handboek op zakformaat waarin de gereformeerde geloofsleer in vraag- en antwoordvorm wordt uitgelegd. Het boekje werd in januari 1563 gedrukt in de Duitse stad Heidelberg, verspreidde zich daarna door heel Europa, en zou blijvende invloed hebben op het gereformeerd protestantisme in Nederland.

De herdenking van het 450-jarige jubileum van dit christelijke 'leer- en troostboek' begint met een bijeenkomst op 19 januari in de Sint-Janskerk in Gouda. Er volgen lezingen, debatten en tentoonstellingen in onder andere Apeldoorn (Paleis Het Loo), Assen en Dordrecht, en in een internationale co-productie verschijnt in februari bij uitgeverij Kok het grote herdenkingsboek God, Heidelberg en Oranje - 450 jaar Heidelbergse Catechismus.

Frivoler kan ook: er is een heuse Heidelbergse glossy in de maak en er komt een bordspel voor jongeren, 'gericht op kennis van en gesprek over de catechismus' (uitgeverij Groen).

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden