Heibel in België over verlaging topsalarissen

Het debat over een salarisplafond voor overheidsmanagers is in België flink opgelaaid, nu de topman van het nationale postbedrijf Bpost is opgestapt. Johnny Thijs pikte het niet dat zijn salaris in één klap werd gehalveerd.

BRUSSEL - Het bedrag waarover de Belgen overhoop liggen, is 650 duizend euro. Veel geld, zei de regering-Di Rupo, en dan vooral de socialistische ministers in die regering. 'Al die hoge heren die 650 duizend euro per jaar een laag bedrag vinden, zouden door de grond moeten zakken van schaamte', aldus de partijvoorzitter van de Vlaamse socialisten, Bruno Tobback.

Veel geld, gaf ook bestuursvoorzitter Thijs (61) van Bpost toe. Maar wel een pak minder dan de 1,1 miljoen euro die hij voorheen jaarlijks verdiende. De topman, veelvuldig geprezen voor zijn werk, had op een overgangsregeling gehoopt - in de wandelgangen klonk 800 duizend euro. Toen hem dat geweigerd werd, en hij dat bovendien via de media moest vernemen, stapte hij op.

'Na twaalf boeiende jaren bij Bpost heb ik de manier waarop de politieke overheid de discussie over verloning heeft gevoerd als een gebrek aan vertrouwen en steun ervaren', schreef hij teleurgesteld in een interne mededeling. 'In deze omstandigheden is het beter dat ik andere wegen insla.'

Het ontslag van de succesvolle topman houdt de Belgische gemoederen al dagen bezig. Thijs vormde de Belgische post de afgelopen twaalf jaar om van verlieslatende staatsmoloch tot een succesvol beursgenoteerd bedrijf. Hij bezorgde hoofdaandeelhouder België miljoenen euro's aan dividend. Na de aankondiging van zijn vertrek daalde de aandelenkoers van Bpost 3 procent.

Zoals te verwachten beschuldigde het bedrijfsleven de regering-Di Rupo van wanbeleid. Maar ook de vakbonden kozen de kant van de bestuursvoorzitter. 'Ik heb respect voor de reactie van Thijs', zei een socialistische vakbondsafgevaardigde in dagblad De Standaard. 'Hij zegt: ik heb zo lang gewerkt aan bepaalde voorwaarden, ik krijg daar schouderklopjes voor, en vervolgens halveert men mijn loon.'

Het voorval brengt de regering-Di Rupo in een moeilijk parket. Afgelopen zomer voerde ze een soort 'balkenendenorm' in, van 290 duizend euro. Maar voor beursgenoteerde staatsbedrijven, zoals telefoniebedrijf Belgacom of postbedrijf Bpost, kwamen de regeringspartijen met moeite tot een beloningsplafond. Pas vorige week werd dat vastgelegd, op 650 duizend euro.

De beursgenoteerde overheidsbedrijven vormen een moeilijke tussencategorie. Ze voeren publieke taken uit, maar moeten tegelijkertijd concurreren op een geprivatiseerde markt. De Belgische regering liet bestuursvoorzitters lang ongemoeid, omdat ze mee profiteerde van de hoge dividenden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden