Heißes aus Holland

Het Filmfestival Berlijn heeft veel Nederlandse films op de rol. Van Sacha Polak draaien er zelfs twee films, inclusief haar debuut.

FLOORTJE SMIT

Nederlandse filmers doen het goed op het internationale filmfestival in Berlijn dat vanavond begint: maar liefst acht films van vaderlandse bodem zijn voor deze 62ste Berlinale geselecteerd. Anton Corbijn Inside Out, een portret van de Nederlandse fotograaf/filmmaker en gemaakt door Klaartje Quirijn, staat bijvoorbeeld geprogrammeerd als 'speciale vertoning'. Corbijn zelf is lid van de internationale jury die volgende week zaterdag zal bepalen welke film de Gouden Beer krijgt.

Opvallend is dat vooral de jeugdfilms het goed doen: de lange films Kauwboy (Boudewijn Koole), Patatje Oorlog (Nicole van Kilsdonk) en Snackbar (Meral Uslu) en de korte films Papa's Tango (Michiel van Jaarsveld) en Hazenpad (Lotte van Elsacker) en Broer (Sacha Polak) draaien mee in het zogenaamde Generations-programma.

Het zijn stuk voor stuk films die 'een eigen universum weten te creëren', aldus Generations-directeur Maryanne Redpath, die ze selecteerde uit de ruim 1.500 inzendingen. 'Het zijn films die voor kinderen de grenzen verleggen. Gemaakt door regisseurs die geen genoegen nemen met clichés, maar die de wetten van de kinderfilm durven te doorbreken.

In Berlijn grijpt EYE Film Instituut de gelegenheid meteen aan om de Nederlandse jeugdfilm met het boek The Dutch Touch onder de internationale aandacht te brengen.

De 29-jarige regisseur Sacha Polak zit niet alleen met haar korte film Broerin het jeugdprogramma ('Een complete verrassing - ik wist niet eens dat mijn producent die had ingestuurd.'), maar haar debuutfilm Hemel werd geselecteerd voor het prestigieuze Forum-programma, bestemd voor jonge makers die de grenzen durven op te zoeken.

Polak is trots dat de Berlinale haar debuut wil vertonen. 'Het is een prettige bevestiging', aldus Polak. 'Het is fijn dat de artistieke film hier zo wordt geapprecieerd.' Haar debuut Hemel gaat over een jonge, weerbarstige vrouw voor wie seks en provocatie onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, maar die eigenlijk alleen voor één man, haar vader, ruimte wil maken in haar leven.

Als het aan festivaldirecteur Dieter Kosslick ligt, wordt er tijdens deze 62ste Berlinale over meer gepraat dan alleen films. Hij gaf het filmfestival, dat altijd al een politiek tintje heeft, expliciet het thema 'maatschappijen in beweging' mee. Zo zijn er films over de Arabische Lente en over de maatschappelijke onrust na de kernramp in Fukushima.

Maar zo'n directe link met de actualiteit hoeft er niet altijd te zijn: de Franse kostuumfilm Les adieux à la reine (Benoït Jacquot) waarmee het festival vanavond opent, gaat over de laatste 48 uur van de Franse Marie Antoinette, gezien door de ogen van haar bedienden in Versailles.

Een prettige bijkomstigheid van de keuze voor politieke films is dat zij in een aantal gevallen geëngageerde grote sterren met zich meebrengen: Angelina Jolie toont in het programma-onderdeel Berlinale Specials haar regiedebuut In the Land of Blood and Honey - over de oorlog in het voormalige Joegoslavië. Javier Bardem produceerde een documentaire over de vergeten koloniale oorlog in de Sahara.

Voor de competitie koos Kosslick, gedurfd, voor veelbelovende titels van weinig bekende regisseurs - de bekendste regisseurs zijn Brillante Mendoza en acteur-regisseur Billy Bob Thornton. Die films worden in het hoofdprogramma afgewisseld met publiekstrekkers, die niet meestrijden om de beren, zoals bijvoorbeeld Extremely Loud and Incredibly Close (met Tom Hanks en Sandra Bullock) en Bel Ami (met Robbert Pattinson en Uma Thurman). Meryl Streep zal in Berlijn een oeuvreprijs in ontvangst mogen nemen.

Voorzitter van de jury is Mike Leigh. Naast Corbijn maakt ook Asghar Farhadi, de winnaar van de Gouden Beer van vorig jaar, deel uit van de jury.

Twee bekende Duitse regisseurs hebben al kritiek geleverd op de selectie van Kosslick: volgens criticaster Dorries Glück is de competitie 'té avant garde en té arthouse'. Daar staat, ironisch, het tegengestelde oordeel van een andere filmmaker, Klaus Lemke, tegenover: de selectie zou 'té commercieel en té conservatief' zijn.

EXTRA: Kosslicks kaskrakers

Directeur Dieter Kosslick heeft de 62ste editie van het filmfestival een politieke lading meegegeven, maar in het programma ook ruimte gemaakt voor zogenoemde kaskrakers. Daarbij maken internationale sterren hun opwachting in Berlijn, zoals Angelina Jolie, met haar regiedebuut In the Land of Blood and Honey. Actrice Meryl Streep krijgt de oeuvreprijs.

KADER: Ook interessant

Death Row

(Werner Herzog) - vierluik over vier mensen die wachten op hun terechtstelling.

Captive

(Brillante Mendoza) - Brillante Mendoza baseerde zijn film op de kidnapping van 12 toeristen door de Abu Sayyaf-groep. Onder andere Isabelle Huppert moet zich door de Filipijnse jungle worstelen. In competitie.

The Flowers Of War

(Zhang Yimou) - film over het bloedbad van Nanking, met Christian Bale in de hoofdrol. Controversieel omdat het anti-Japans zou zijn.

Shadow Dancer

(James March) - psychologische thriller over een vrouw die gemangeld wordt tussen de Britten en de IRA.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden