Hegemonie van de dollar is in Latijns Amerika voorbij

Nu Venezuela en Argentinië de koppeling met de dollar hebben verlaten, is de greenback niet langer hét anker van Latijns Amerika....

De dollar is dood, leve de dollar. Het is gedaan met de hegemonie van de dollar in Latijns Amerika, nu Venezuela in navolging van Argentinië zijn munt heeft losgekoppeld van de greenback. Uruguay, nu nog mét vaste dollarkoers maar worstelend met de crisis die het uit Argentinië importeerde, kan elk moment volgen, voorspelt de Britse denktank Economist Intelligence Unit (EIU).

'Venezuela en Argentinië zijn het staartje van een trend', zegt J. Bowler, hoofd van de Latijns Amerika-afdeling van EIU. 'De nieuwe wijsheid luidt: het is voor ontwikkelingslanden beter om hun munteenheid vrij te laten zweven, in plaats van zich vast te pinnen op een vaste wisselkoersverhouding met de dollar. Iedereen in Zuid-Amerika zweeft nu.'

Of liever: bijna iedereen. Want terwijl gezichtsbepalende landen als Mexico, Chili en Brazilië één voor één hun rigide koppelingen met de dollar afschudden - soms gedwongen door een valutacrisis - en hun eigen munt vrij lieten zweven, koesteren kleine Midden-Amerikaanse landen juist hun verbintenis met de dollar.

In Panama is de dollar al sinds 1904 zelfs het enige betaalmiddel. Ook Ecuador dollariseerde drie jaar geleden: het verruilde de eigen sucre voor de dollar. In de eilandstaatjes in het Caraïbisch gebied blijft een vaste wisselkoers met de Amerikaanse munt populair. Sinds jaar en dag kost op de Nederlandse Antillen een dollar 1,80 Antilliaanse gulden.

Voor zulke kleine economieën heeft een vaste koppeling met de dollar of zelfs dollarisering nut, zegt R. Drijkoningen, hoofd schuldpapier opkomende markten bij ING Investment Management. 'Voor kleine landen die drijven op buitenlandse handel is het niet per se zinvol om een eigen valuta te hebben', meent Drijkoningen. 'Ook zeer flexibele economieën zoals Hong Kong kunnen zich het keurslijf van een dollarkoppeling permitteren. Want omdat je dan schokken niet met de wisselkoers kunt opvangen, moet je andere prijzen snel kunnen aanpassen, bijvoorbeeld de lonen.'

Juist die flexibiliteit konden de grote Latijns-Amerikaanse landen die hun lot aan dat van de dollar verbonden, niet opbrengen. De dollarkoppeling gold als panacee voor de hyperinflatie die Latijns Amerika in voorgaande decennia plaagde. Zo kwam bijvoorbeeld Argentinië van de hyperinflatie af.

Inflatie bevechten tegen elke prijs is dan ook één van de weinige redenen waarom een dollarkoppeling gewenst zou zijn, meent J. Williamson, senior fellow aan de Washingtonse denktank Institute for International Economics. Een andere reden is volgens Williamson een instorting van het vertrouwen in de eigen centrale bank. In andere gevallen is lotsverbinding met de dollar 'een kruis', meent Paul Krugman, de befaamde Amerikaanse econoom.

Venezuela en Argentinië zijn van het kruis verlost. 'Het is verbazend dat ze het zo lang hebben volgehouden', vindt Bowler van EIU. Wat ze ervoor terugkrijgen? Inflatie, voorspelt Drijkoningen van ING. 'Het verlaten van de dollarkoppeling in Venezuela is welkom: het werd hoog tijd. Voor zo'n grote olie-exporteur is een vrije valuta zeer gunstig. Maar wel importeer je inflatie. En dat treft de armen. De politieke risico's voor president Chavez zijn groot.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden