Heffingen KvK fors omlaag, banen op de tocht

DEN HAAG - Verplichte heffingen die de Kamer van Koophandel ondernemers in rekening brengt, gaan fors omlaag. Er komt een einde aan grote zelfstandige regionale kantoren met elk een eigen directie. Daarmee komt een nog onbepaald aantal banen op de tocht te staan.Dat blijkt uit plannen voor het bedrijfsleven die minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) vandaag bekendmaakte.

ANP
© anp Beeld
© anp

De grote reorganisatie die op stapel staat bij de Kamer van Koophandel is het gevolg van de invoering van het zogenoemde Ondernemingsplein. Bij dit loket, waar veel taken van de Kamer van Koophandel worden ondergebracht, kunnen ondernemers straks voor veel van hun zaken terecht.

'De hoge heffingen zijn een van de grootste stenen des aanstoots bij vooral het midden- en kleinbedrijf. We gaan naar één centrale bestuursorganisatie en een elektronisch handelsregister. Dus niet allemaal zelfstandige Kamers van Koophandel met eigen directies. Dit scheelt kosten voor het bedrijfsleven en dus ook voor de overheid', aldus Verhagen in een toelichting aan het ANP.

25 procent

Hoeveel de verplichte afdracht voor ondernemers naar beneden kan, is nog niet helemaal duidelijk. Maar volgens goed geïnformeerde bronnen is dit zeker 25 procent en waarschijnlijk nog veel meer. De verplichte nota's zouden het bedrijfsleven nu jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro kosten.

In Nederland zijn twaalf Kamers van Koophandel met ongeveer 280 bestuurders. Te veel, wat betreft Verhagen. 'Als je een centraal bestuur hebt, heb je niet zoveel directieleden nodig. Dat er banen verdwijnen is onvermijdelijk. Maar het hoeft dan niet te gaan om gedwongen ontslagen, het kan ook dat die banen gewoon verdwijnen in de toekomst', aldus de minister.

Geen verrassing

De ingreep bij de Kamer van Koophandel komt niet als een verrassing. In november had een deel van de Tweede Kamer al gepleit voor lagere kosten en minder taken voor de organisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden