Heffing van 5 euro op tablet en smartphone

Tablets, smartphones en andere beeld- en geluidsdragers worden tot 5 euro per stuk duurder. Dat is het gevolg van de nieuwe Thuiskopieregeling die op 1 januari ingaat. De hoogte van de heffingen werd donderdag bekendgemaakt.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - De heffingen zijn bedoeld om makers van onder meer films en muziek te vergoeden voor kopieën die consumenten maken voor thuisgebruik. Die kopieën zijn volgens Europese en Nederlandse wetgeving toegestaan, zolang de rechthebbende daarvoor maar een vergoeding krijgt.

Nederland kende eerder een regeling voor thuiskopieën, maar die werd in 2007 bevroren. Mede doordat de Tweede Kamer niet aan een downloadverbod wilde, kwam de thuiskopieregeling weer bovendrijven. In de oude regeling hoefden consumenten alleen een heffing te betalen op blanco dvd's en cd's. Aangezien die nauwelijks meer worden gebruikt en muziek en films tegenwoordig vooral worden opgeslagen en gebruikt op apparaten zoals laptops en tablets, moest de regeling worden aangepast.

In de regeling die per 1 januari in werking treedt, worden naast de heffingen op laptops, smartphones en tablets ook extra kosten in rekening gebracht bij de aankoop van externe harde schijven, settopboxen en audio- en videospelers. De hoogte van de heffing is mede afhankelijk van de opslagcapaciteit van de apparaten. De tarieven variëren van 1 euro voor een externe harde schijf tot 5 euro voor een laptop of een smartphone met meer dan 16 gigabyte aan opslagruimte. De heffing op blanco dvd's en cd's blijft bestaan maar wordt omlaag geschroefd van 14 cent per exemplaar naar 3 cent. E-books, spelcomputers, geheugenkaartjes en usb-sticks vallen niet onder de regeling.

Of consumenten de prijsverhoging direct in de winkel zullen terugzien, is afhankelijk van de keuze van de individuele winkelier. André Habets, directeur van branchevereniging FIAR, die de belangen behartigt van producenten van consumentenelektronica, verwacht dat veel winkeliers de heffing tegelijk met de btw-verhoging zullen doorvoeren. 'Dan leg je een tablet die nu voor 499 euro in de winkel ligt, bijvoorbeeld in een keer voor 519 euro in het schap.' De Consumentenbond verwacht op basis van de ervaringen in andere landen niet dat de prijzen omhoog zullen gaan.

Stichting Thuiskopie, die de gelden namens auteurs, uitvoerenden en producenten int en onder hen verdeelt, verwacht met de huidige tarieven tussen de 25 en 30 miljoen euro per jaar op te halen. Volgens haar is dat minder dan de schade die auteursrechthebbenden ondervinden van het kopiëren voor thuisgebruik. De stichting stelt dat die schade jaarlijks rond de 60 miljoen euro ligt.

De brancheorganisaties ICT-Office, FIAR en Stobi , die de ict-industrie en de consumentenelektronicabranche vertegenwoordigen, ageerden fel tegen de thuiskopieregeling. Afgelopen week nog maakten ze uitkomsten bekend van een onderzoek dat ze hadden laten uitvoeren door accountantsbureau PWC. Daaruit bleek dat de schade uit het thuis kopiëren van films en muziek jaarlijks ongeveer 13 miljoen euro zou bedragen.

De nieuwe regeling geldt in eerste instantie voor een jaar. Verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven wil dat ze daarna opnieuw wordt bekeken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden