Heffen

HET IS niet de eerste keer dat heel Europa in spanning zit over de uitslag van een Deens referendum. In 1992 was een Deens 'nee' de lont in het kruitvat dat het Europese Monetaire Stelsel (EMS) heette....

Ferry Haan

George Soros, eigenaar van het beroemde speculatieve hedgefonds Quantum Fund, rook destijds bloed en speculeerde eigenhandig het Britse pond uit het EMS. De opbrengst voor Soros: 2 miljard dollar in één dag, toen de Britse centrale bank na massale steunaankopen het pond los moest laten.

Het is toeval, maar precies in de aanloop naar het volgende belangrijke Deense referendum - dat van gisteren over de euro - wil Robeco gaan 'profiteren van ervaringen van hedge funds'. Robeco wil gebruik maken van de expertise van dochter Weiss, Peck & Greer. Deze zakenbank behaalt al jaren uitstekende rendementen met haar hedgefonds WPG Farber-Present.

Robeco heeft vorige week een nieuwe afdeling opgericht, die zich onder de naam 'alternatieve investeringen' onder andere gaat storten op de geheimzinnige wereld van de hegdefondsen. Sander van Eijkeren, hoofd van de afdeling, meldt dat het nog te vroeg is om te zeggen wat Robeco precies gaat doen met de hegdefondsen. Net als de concurrenten Deutsche Bank en ABN Amro zoekt Robeco nog naar de juiste vorm.

Ook Robeco heft de geheimzinnigheid rond de hegdefondsen niet op. De wereld verneemt eigenlijk alleen iets van hedgefondsen als ze spectaculair winst of verlies maken. In 1998 stond de hele financiële wereld in brand toen het Amerikaanse hedgefonds Long Term Capital Management (LTCM) wankelde in de nasleep van de Aziëcrisis. Alan Greenspan, president van de Amerikaanse centrale bank, regisseerde ternauwernood een reddingsactie, waarbij de grote commerciële banken honderden miljoenen dollars ter beschikking stelden om LTCM overeind te houden. Hiermee voorkwam Greenspan dat Amerikaanse commerciële banken als dominostenen zouden omvallen.

De geheimzinnigheid rond hedgefondsen wordt vooral veroorzaakt doordat ze buiten elk financieel toezicht vallen. Vaak zijn ze om deze reden gevestigd in exotische oorden als de Kaaiman-eilanden. De fondsen beloven daarnaast hun deelnemers uiterste discretie.

Ook verbiedt Amerikaanse regelgeving dat hedgefondsen openlijk reclame maken voor hun producten. Aan dit verbod pogen Amerikaanse hedgefondsen een einde te maken. Een grootschalige lobby is opgezet om een oude Amerikaanse wet te bestrijden, die het buitenlandse beleggingsfondsen verbiedt om Amerikaanse investerdeers rechtstreeks te benaderen.

Uit deze campagne in de VS is op te maken dat het niet zo goed gaat met de hedgefondsen. Na de val van LTCM maakte ook meesterbelegger George Soros bekend dat zijn Quantum-fonds in Rusland een verlies van enkele miljarden had geleden. Soros gaf in interviews toe dat hij 'het' misschien wel kwijt was, en dat hij de financiële markten niet meer zo goed begreep.

Ook die andere beroemde financier Julian Robertson - die met zijn Tiger-hedgefonds furore maakte - kwam in de financiële problemen. Begin dit jaar hief hij zijn fonds op en gaf hij alle beleggers driekwart van hun inleg terug. Robertson had verkeerd gegokt in Japan, waar de yen vorig jaar niet zoals verwacht verder wegzakte maar juist sterk won.

Veel medelijden hoeft niemand te hebben met de beleggers die door de ondergang van LTCM, Quantum en het Tiger-fonds hun geld verloren. De inschrijving bij dit soort fondsen is beperkt tot zeer rijke beleggers.

Mogelijk gaat dit door Robeco veranderen. Van Eijkeren wil nog niet zeggen of straks ook de kleine belegger in een Robeco-hedgefonds kan stappen. Hij vertelt wel dat Robeco zeker niet zal beleggen in de risicovolle macro-hedgefondsen zoals die van Soros en Robertson. 'De meerderheid van de hedgefondsen zijn anders en nemen juist weinig risico. Zo bestaan er fondsen die profiteren van een fusieaankondiging, maar dat doen ze dan wel marktneutraal', aldus Van Eijkeren.

Europa kan gerust zijn: In de nasleep van het Deense referendum staat er geen nieuwe Soros op. Robeco zegt niet naar 'het' te zoeken, dat de Hongaars-Amerikaanse miljardair kwijt is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden