Heerts sms't Rutte: 'Als jullie echt de vlam in de pan willen, moeten jullie zo doorgaan.'

Een sms-bericht van FNV-voorzitter Ton Heerts aan premier Rutte en werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes brak op donderdag 28 februari de onderhandelingen over het sociaal akkoord open. Heerts reageerde op de aankondiging van 4,3 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen.

FNV-voorzitter Ton Heerts (L) begroet premier Mark Rutte voor aanvang van een gesprek over het sociaal akkoord. Beeld anp

'Heren, ik kom niet naar Den Haag', schreef Heerts. 'Als jullie echt de vlam in de pan willen, moeten jullie zo doorgaan.'

Prompt veegde Rutte zijn agenda schoon en spoedde zich naar Den Bosch, waar Heerts al was. Het inmiddels beroemde biertje volgde. In café 't Gerucht begonnen na een lange windstilte de echte onderhandelingen en legde Heerts meteen zijn eis op tafel: het bezuinigingspakket moest van tafel.

Dit blijkt uit een reconstructie, vandaag in de Volkskrant, van het precaire proces dat vorige week leidde tot het sociaal akkoord tussen kabinet, vakbeweging en werkgevers. Het volgende essentiële zetje kwam van buiten, in maart, toen stakende medewerkers de distributiecentra van Albert Heijn platlegden.

Die acties werden in werkgeverskring als zeer onrechtvaardig ervaren. Het spookbeeld van een kleine, activistische Franse vakbeweging waarmee elk overleg lastig is, kwam plots dicht bij huis. Dan liever concessies, werd Wientjes' vaste voornemen. En dat mocht wat kosten.

In het sociaal akkoord werd besloten de 4,3 miljard euro aan extra bezuinigingen voorlopig op te schorten. De werkloosheidsuitkering blijft staan op maximaal drie jaar waarvan het kabinet de eerste twee jaar betaalt, werkgevers en werknemers draaien op voor het derde jaar. Verder werden de uitwassen van de flexibele arbeidsmarkt aangepakt, en gaat de versobering van het ontslagrecht door.

Vandaag in de Volkskrant: een uitgebreide reconstructie van de totstandkoming van het sociaal akkoord

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden