Heertje ontdekt cruciale fouten in eindexamen economie vwo

Het eindexamen economie voor het vwo bevat fouten die leerlingen een vol punt in hun eindcijfer kunnen schelen. Dit zegt hoogleraar en econoom A....

Van onze verslaggever Lucas van Grinsven

Heertje ziet vier fouten in opgaven en antwoorden. Het hoofd Nationale Rekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek, S. Keuning, bevestigt dat bij vraag zes van opgave 1 een onjuist antwoord wordt verwacht op de vraag welke uitgavenposten moeten worden gerekend tot de overdrachtsuitgaven van de overheid.

Het normantwoord meldt dat rente en aflossingen moeten worden inbegrepen in de overdrachtsuitgaven, terwijl dat al tientallen jaren niet meer wordt gedaan. 'Dat is fout', aldus Keuning. Leerlingen kunnen met deze vraag twee punten verdienen op een totaal van negentig.

Andere onderdelen die volgens Heertje fout zijn , staan in opgave twee en drie. In opgave twee moet de leerling aannemelijk maken dat Lovers Rail de concurrentiepositie van de Nederlandse Spoorwegen niet heeft aangetast met de Kennemerstrand-expres. 'Dat is zo fout als maar zijn kan', zegt de hoogleraar. 'De leerling moet een verklaring geven voor iets wat helemaal niet waar is. Lovers en NS leveren wel degelijk concurrerende producten .' Ook bij deze opgave kan een leerling twee punten verdienen.

Bij opgave drie worden leerlingen ook op het verkeerde been gezet doordat wordt gemeld dat er oorzakelijke verbanden bestaan tussen een aantal economische begrippen, terwijl dat volgens Heertje 'niet bij allemaal het geval is'.

Goede leerlingen zullen door deze onjuiste beweringen gaan twijfelen, terwijl minder goede er wellicht overheen lezen, zegt hij. 'De goede leerling is hiervan dan ook eerder de dupe dan de minder goede', verwacht Heertje. Met de laatste twee deelopgaven kan de leerling zes punten verdienen.

In totaal kan een leerling door deze onjuistheden tien punten verspelen. Dat kan precies het verschil tussen een vijf en een zes zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden