Heertje in beursfraudezaak: ik was slechts indrukgever

Het fenomeen kwam op door een zijdeur, samen met zijn echtgenote. De entree van Arnold Heertje, de tipgever die cruciaal was voor het begin van Operatie Clickfonds, was geheel in tegenspraak met zijn prominente rol in de beursfraudezaak....

Van onze verslaggevers Jan Meeus Joost Ramaer

Arnold Heertje, beroemd en rijk geworden door zijn schoolboeken over economie en door een schier eindeloze reeks columns en tv-optredens. De belegger en oud-hoogleraar economie liet zijn portefeuille beheren door zijn goede vriend Han Vermeulen, directeur bij effectenkantoor Leemhuis & Van Loon.

Vermeulen en zijn mededirecteuren staan nu terecht als verdachten in het grootste Nederlandse beursfraudeonderzoek ooit, Operatie Clickfonds.

'Al sinds de jaren zestig zie ik en hoor ik dingen op de beurs die niet door de beugel kunnen', vertelde Heertje woensdag aan de rechters die zich buigen over de fraudezaak.

In augustus 1997 had hij daarom een gesprek met officier van justitie H. de Graaff. Anoniem, zo was de afspraak. 'De officier zou met potlood aantekeningen maken, en die dan in een kluis opbergen', verklaarde de oud-hoogleraar.

Maar De Graaff boetseerde uit de potloodaantekeningen een proces-verbaal dat cruciaal werd voor het begin van het Clickfonds-onderzoek. Dat verslag legde hij nooit aan Heertje voor. Tot groot ongenoegen van de econoom, die zich niet herkent in de tekst van de officier.

Het omstreden verbaal presenteert Heertje als een belangrijke tipgever, die betrouwbare informatie heeft verstrekt over zware beursdelicten zoals handel met voorkennis. Vermeulen is daarin hoofdverdachte.

De Graaffs verbaal lekte uit, evenals de identiteit van Heertje. Deze riep dat de officier het allemaal veel stelliger had opgeschreven dan de professor het had bedoeld.

'Ik ben theoreticus, geen onderzoeker', zo verklaarde Heertje zich gisteren nader. 'Wat ik aan De Graaff heb doorgegeven, waren indrukken en hypotheses, geen feiten.' Daarom had hij De Graaff nog zo op het hart gedrukt om zijn informatie 'te verifiëren en te controleren'.

In plaats daarvan presenteerde de officier de hearsay van Heertje als keiharde verdenkingen tegenover De Nederlandsche Bank en de Stichting Toezicht Effectenverkeer.

Leemhuis & Van Loon, zo verkondigde De Graaff, kon worden gesloten wegens 'witwassen en handel met voorkennis', en de directeuren konden worden opgepakt.

Heertjes voorbehoud bleek echter terecht. Beide delicten zijn allang uit de dagvaardingen verdwenen. 'Ik zou perplex staan als de verdachten zijn vervolgd op basis van mijn informatie', hield de econoom de Clickfonds-rechters voor.

'Ik heb al eerder gezegd dat ik dat een onvoorstelbare dwaasheid zou vinden en maatschappelijk onverantwoord. Ik meen dat nog steeds.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden