Heertje gooit boeken in strijd bij debetsaldo

Econoom Arnold Heertje is teruggekeerd bij de economische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. De laatste decennia werkte hij bij de juristen van de UvA....

De vermeende tipgever in de beursfraudezaak heeft nooit een fortuin kunnen maken met zijn effectenportefeuille - de praktijk is weerbarstiger dan de theorie.

Door de jaren heen bevonden zijn effectenrekeningen zich nogal eens in de rode cijfers. In 1987 had Heertje een schuld van bijna achthonderdduizend gulden bij het effectenkantoor Van Doorn Trust. Als onderpand voor de lening gaf hij zijn collectie antiquarische wetenschappelijke boeken. Dat moet pijn hebben gedaan, want Heertje is een hartstochtelijk verzamelaar.

Toen vervolgens bleek dat Heertje een deel van die collectie had laten veilen in New York, werd onmiddellijk beslag gelegd op zijn bibliotheek. De Rabobank dacht namelijk het eerste pandrecht te hebben op de bibliotheek.

Heertje gooide enige tijd later opnieuw zijn boeken in de strijd toen hij opnieuw debet stond, dit keer bij zijn vriend Han Vermeulen, die toen werkzaam was bij het effectenkantoor Van Meer James Capel en later één van de hoofdverdachten werd in de beursfraudezaak.

Vermeulen herbergde de boeken in zijn kantoor. 'Mijn koffiekopjes zette ik altijd in die boekenkast. Als Vermeulen dat zag, schreeuwde hij: ''Potverdomme, weet je wel hoeveel die boeken waard zijn? Als er iets mee gebeurt, krijg ik gesodemieter met Heertje'', aldus een ex-medewerker deze maand in Quote.

De bibliotheek moest nóg een keer worden verhuisd, want op 15 augustus brak brand uit in discotheek Odeon. Het pand van Van Meer James Capel grensde aan de achterkant van Odeon, en daar was de collectie nog steeds opgeslagen. Bij een schade-expertise bleek achteraf dat een deel van de collectie was 'geleend' van een New Yorkse bibliotheek.

'Dat verhaal is mij onbekend', zegt de medewerker. 'Wel weet ik dat Heertje ter aflossing van de lening zijn boeken heeft verkocht. Aan Vermeulen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden