Heerlijkheid

Wij hebben een bosje in onze buurt. Het Slangenbosje. Geen park of plantsoen, maar een heus elzenbroekbosje. Vijf hectare groot....

De straten die het bosje omarmen, dragen de namen van lokale verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Aan de zuidrand, waar de Ingenieur Menkolaan en de Inspecteur Schreuderlaan uit elkaar gaan, staat het oorlogsmonument. Het tegenoverliggende 'inbreidingshoekje' met luxe twee-onder-één-kappers is tot Verzetsplein gedoopt.

Onze buurt is een nette buurt. Zo net als je van een buurt dicht bij het paleis mag verwachten. Zoals in heel Soest zijn ouderen er oververtegenwoordigd. Zelfstandig wonend dan wel gevestigd in het kolossale, nieuwe service-complex Residence Souveraine, waarvoor het verouderde centrum Braamhage moest wijken.

Ik geef toe, een omgeving die je eerder met gezagsgetrouwheid en loyaliteit associeert dan met verzet en actievoeren. Toch is dat een vergissing.

Dat het bosje nog bestaat, is te danken aan actievoerende bewoners van de Menkolaan en Braamhage. In de jaren zeventig verhinderden zij dat het gemeentebestuur er een elf verdiepingen hoge serviceflat bouwde. Nog altijd is de buurt waakzaam. Zoals drie jaar terug protesten tegen het plaatsen van een sirenemast aan de rand van het bosje aantoonden.

Ik maak deel uit van een werkgroepje dat regelmatig onderhoudswerk in het bosje verricht. Onder de bezielende leiding van onze voorvrouw Annie, die contact heeft met de gemeentelijke beheerder en de hele buurt informeert en betrokken houdt.

Onze werkverschaffers kun je in twee categorieën indelen: een natuurlijke en een tegennatuurlijke. De natuur bezorgt ons klussen als het wegknippen van klimop, het verwijderen van elzenopslag, het uitdiepen van de poel en het meten van het waterpeil.

Werkverschaffer nummer twee is de jeugd, niet in de laatste plaats afkomstig van de naburige scholengemeenschap voor vwo, havo en mavo.

Iedere tweewekelijkse opruimronde vissen we een kruiwagen vol bierblikjes en drankkartons uit het struweel en de watergangen. Vier jaar achtereen actie 'Zomerschoon' in Soest en buurgemeenten heeft in die vervuiling geen verbetering gebracht.

Het idee van minister Pronk om statiegeld op dat soort verpakkingen in te voeren, lijkt me niet zo gek. Tenzij het dumpen van verpakkingen die geld waard zijn in het cultuurtje onverhoopt nóg cooler blijkt te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden