Heerlijke groentepakora

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: groentepakora (bijgerecht voor 4 personen).

Beeld Studio V

Het leuke van de hipster-eten-hype is dat ook mijn buurtsupertje opeens een rijk hipsterassortiment heeft. Allemaal vage kruidentheetjes, rauwe chocola (zogenaamd gezond), wonderlijk robuuste rijstwafels en allerlei soorten meel. Da's leuk, maar dúúr! Voor kikkererwtenmeel, bijvoorbeeld -voor gluten- en eimijders - betaal je twee keer zo veel als in de toko. Kikkererwtenmeel is helemaal niet nieuw en hip; het wordt al heel lang in de Indiase keuken gebruikt. Bijvoorbeeld om pakora mee te maken: groenten in een deegjasje, uit de frituur. Ideaal om je kinderen ongemerkt meer groente te laten eten, want heel eerlijk: frituren doet, zelfs voor zeurneuzen, wonderen. Met twee sausjes erbij is het helemaal lekker.

Bereiding

Meng het kikkererwtenmeel met het bakpoeder, het zout en de specerijen. Roer er plons voor plons 300 ml water doorheen tot het een dik, glad beslag is. Laat het even staan. Snijd de broccoli in roosjes en de uien in dikke plakken. Verdeel die vervolgens in twee of drie ringen. Snijd de aubergine in stevige kwart-plakken. Je kunt ook andere groenten kiezen, zoals paprika, bloemkool, aardappel, etc.

Roer alle groenten door het beslag. Verhit de olie, houd schuimspaan paraat en iets van een rekje waarop de groenten kunnen uitlekken. Als de olie 180 graden is, kunt u gaan frituren. Dat kunt u meten met bijvoorbeeld een oventhermometer. Laat de stukken groenten voorzichtig, stuk voor stuk, in de olie zakken. Ik frituurde er ongeveer 8 per keer, maar dat ligt aan de breedte van de pan. Keer ze na anderhalve minuut om. Na zo'n 3 minuten zijn ze mooi goudbruin en kunt u ze eruit scheppen.

Meng de mayonaise met de ketchup en de chutney. Meng de yoghurt met de muntsaus. Mocht u die niet kunnen vinden, vijzel dan vijftien muntblaadjes tot pulp en meng met een theelepel honing en wat citroensap. Proef op zout en peper.

Serveer de pakora met de sausjes als snack. Met wat rijst en groenten erbij is het zó een maaltijd.

volkskeuken@volkskrant.nl

Beeld Studio V

Ingrediënten:
250 g kikkererwtenmeel (toko)
1/2 zakje bakpoeder (8 g)
2 theel. zout
1/2 tot 1 theel. cayennepeper
2 theel. gemalen komijnzaadjes (djinten)
1 theel. paprikapoeder
500 g broccoli
3 dikke uien
1 aubergine
1 l zonnebloemolie om te frituren
150 ml mayonaise
1 eetl. ketchup
1 eetl. pittige mango chutney
150 ml volle griekse yoghurt
1 eetl. muntsaus (toko)

Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.