Heerlijk uitlezen, op winteravonden, bij de leeslamp

Voor de laatste keer leest Annemarie Oster op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Vera Funke: Dát is nu handel, meisjelief!

Zoals elke week luisterde ik zaterdagochtend naar de TROS Nieuwsshow en, met extra gespitst gehoorapparaat, naar de boekenrubriek. Hoewel, ook zonder dit hulpstuk zijn de recensies van Ingrid Hoogervorst door het hele huis te horen. Ditmaal beschreeuwde zij het in vertaling verschenen Zwarte doos van de onvolprezen Amos Oz. Tot mijn vreugde en nieuwsgierigheid schijnt het brievenboek waarmee de schrijver eind jaren tachtig bekendheid verwierf, over een haat-liefdeverhouding te gaan en, volgens Hoogervorst, heel vernuftig in elkaar te zitten.

Ook op míjn boekenstapeltje ligt een brievenbundel. Van eigen bodem en met een aantrekkelijke titel. Ook hier is een verhouding in het spel, maar ongetwijfeld een veel bravere dan die in Zwarte doos. Het betreft de verlovingsbrieven van de Amsterdamse boekhandelaar en uitgever George Lodewijk Funke (1836-1885).

Hij en Marie de Koning, het Haarlemse meisje wier hart hij op even doortastende als listige wijze wist te veroveren, schreven elkaar tot hun huwelijk wekelijks. Funkes brieven zijn bewaard gebleven en lezen als een 'kroniek'. Ze geven een mooi beeld van zijn liefde voor zijn Marie en, als 'jongeman van zaken', van het opbloeiende Amsterdam en de uitgeverswereld. Op den duur werd Funke een succesvol uitgever van gerenommeerde schrijvers als Multatuli en Busken Huet. Zijn krant Het Nieuws van de Dag was jarenlang de grootste van Nederland.

Deze brievenbiografie is aan de lijvige want wel erg gedetailleerde kant. Achterkleindochter Vera heeft niet stilgezeten en dat moet je, wil je haar boek helemaal uitlezen, juist wel. Op winteravonden. Bij de leeslamp.

Verloren, 35 euro.

Marnix Pauwels: AHA! De nieuwe methode om te stoppen met je verslaving

De kapitalen van bovenstaande juichkreet refereren aan de aha-erlebnis van de schrijver-ervaringsdeskundige en staan voor 'Afstand. Herkenning. Aanwezigheid'. Van deze 'drie heldere inzichten of stappen' is het de bedoeling 'vertrouwd te raken met de enorme moed, creativiteit die in je schuilt en te leren weer vrij te leven'. Met dergelijke krasse taal word je in dit leerboek waarvan ik een paar pagina's heb doorgeworsteld, om je oren geslagen: 'Je hoeft niet gefixt te worden. Echt niet.'

Je! Want de uit de drugs herrezen Phoenix richt zich via de tweede persoon enkelvoud rechtstreeks tot de lezer. Tot de verslaafde lezer, althans de lezer die dénkt dat hij verslaafd is, want 'Je bent niet verslaafd', zoals de titel van het eerste hoofdstuk luidt.

Steeds wordt gehamerd op het zelfde aambeeld: dat verslaving geen gebrek is aan karaktervastheid maar de schuld van je reptielenbrein en dat er, zodra je die wildebras de baas bent en je van paard bent opgeklommen tot ruiter, een nieuwe evenwichtige wereld voor je opengaat. Fijn!

Lucht en Water, 17,50 euro.

Margriet de Moor: Slapeloze nacht

Op de valreep werd mij fictie in de schoot geworpen. Deze novelle uit 1989 waarvan de tekst door de auteur volledig is herzien, gaat over een weduwe wier man op jeugdige leeftijd (zonder aanleiding?) zelfmoord heeft gepleegd en die in haar bed...

Verder verklap ik niks. Wel dat Slapeloze nacht een in bedachtzaam (af en toe ondoorgrondelijk) proza is geschreven. Vaak raak je het spoor bijster, want de schrijfster wisselt voortdurend van tijd, plaats en handeling. Haar verhaal moet het vooral hebben van de sfeer en is bij uitstek geschikt voor de vakantie want weldadig licht. Alsof je de vertaling leest van een Franse 'kleine roman' of naar de gelijknamige film kijkt met in de hoofdrol Isabelle Huppert.

Ik ben op pagina 11 en benieuwd naar het vervolg.

De Bezige Bij, 17,99 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden