Heerlijk rechts

Linkse mythes, de verdachte Zwarte P. uit Spanje en het CDA als theepartij.

'Het moet toch heerlijk zijn om links te zijn. Zonder je om de financiële en maatschappelijke gevolgen te bekommeren, kun je onbelemmerd laten blijken dat je 'goed' bent.' Ja, in zijn welkomstwoord vliegt Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra er lekker in. Het balboekje van conservatief-liberaal Nederland prikt ook deze editie weer een aantal verondersteld linkse mythes door. Vrij Nederland verschijnt deze week niet, dus de arme GroenLinksstemmer die voor het tijdschriftenschap naar Elsevier grijpt, is gewaar-schuwd.


De aanpak van de jeugdwerkloosheid waar de PvdA zo dol op is? 'Wel heel erg veel aandacht', kopt het weekblad. 'Het aantal werkloze jongeren is minder alarmerend dan het lijkt.' En neem dat glazen plafond waar die feministen altijd zo over zeuren. 'Hoezo glazend plafond?', schrijft Elsevier. 'Er is eerder sprake van een glazen lift.' Met al die aandacht 'zou je nog gaan denken dat vrouwen zwakkere wezens zijn die op eigen kracht niet aan de top komen'.


Het coververhaal gaat - we ontkomen er niet aan - over de verdachte Zwarte P. uit Spanje. De cover belooft een antwoord op de vraag 'waarom veel blanke Nederlanders zo boos worden over het verwijt van racisme', maar het verhaal is toch vooral een opsomming van de discussie vanaf 1968. Nou ja, één verklaring voor de ophef heeft het weekblad wel: de botheid van Henk Westbroek in Pauw & Witteman, twee weken geleden. Daarmee maakte hij iets los 'wat jaren muurvast zat'. Een pagina ervoor heeft Elsevier een profiel van de onruststoker, die woensdag via Twitter liet weten dat hij toch geen burgemeester van Utrecht wordt.


Meer nieuws over links en rechts in De Groene Amsterdammer. Sybrand van Haersma Buma tuigt zijn CDA op naar het ideologisch model van de Amerikaanse Tea Party-beweging en vaart daar wel bij in de peilingen. De vergelijking is overdreven, haast de auteur zich te zeggen, maar er zijn parallellen: het ideaal van een zo klein mogelijke overheid en verzorgingsstaat. Het blad doopt het CDA daarom tot 'de theepartij', wat toch weer een stuk aardiger klinkt.


Eveneens in De Groene een interview met de Amerikaanse essayiste Katie Roiphe. Ze bekritiseert de progressieve bovenlaag, omdat deze in de kern conservatief zou zijn. De nadruk ligt op het gestructureerde gezinsleven. Alles wat daarvan afwijkt - eenouderschap, stevig drankgebruik - wordt door deze zogenaamde ruimdenkenden afgewezen.


De progressief die daarop de dag met een knallende kater in bed doorbrengt, doet er verstandig aan 360 Magazine er nog even bij te pakken. Daarin artikelen over het complexe vraagstuk van de Roma in Europa: hulpbehoevend, maar door niemand gewenst. Ja, de 'goede' mens krijgt hoofdpijn van zo'n kwestie, maar er mag best even bij stil worden gestaan. Pak een paracetamol van het nachtkastje en denk: het moet toch heerlijk zijn om rechts te zijn.


Elke donderdag Wat is lezenswaardig deze week?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden