Heerlijk, iemand de schuld geven

Toch nog even over de tyfoon en het klimaat. Vorige week schreef ik hier dat de opwarming van de aarde 'hooguit' bijdraagt aan de intensiteit van orkanen. En dat een tyfoon als Haiyan ook zonder de bijdrage van het broeikaseffect verwoestend zou zijn geweest.


Sommige lezers vonden dat ik de klimaatverandering bagatelliseerde. De meesten vielen vooral over de door mij geschatte bijdrage van de opgewarmde aarde aan de storm (1 procent, 10 procent?). Het kon ook best veel meer zijn, zeiden ze.


Dat klopt - dat weten we niet. Maar het punt dat ik wilde maken is dat stormen ook zonder opwarming catastrofaal kunnen zijn. De ramp van 1953 had ook geen broeikaseffect nodig.


Dat de Filipijnse onderhandelaar bij de klimaatonderhandelingen in Warschau opriep om 'een einde te maken aan deze waanzin' (de stormen) en dat Marianne Thieme elke vleeseter tot indirecte moordenaar bombardeerde getuigt van een jaloersmakende naïviteit. Heerlijk om zo'n rechte lijn te zien tussen oorzaak en gevolg, heerlijk om een rechtstreeks verband te zien tussen probleem en oplossing. Heerlijk ook om iemand de schuld te kunnen geven.


Het is verleidelijk. Klimaatverandering is een vreeswekkend vooruitzicht. Het zou zo fijn zijn als de ellende van de toekomst zich nu al kenbaar maakte, en de daders bekend. Dat zou het een stuk makkelijker maken er iets aan te doen.


Ook ik zou de ramp op de Filipijnen dolgraag toeschrijven aan het broeikaseffect. Maar het kan dus niet.


Dus ja: we zijn wellicht schuldig, nu, straks, in enige mate. Maar niemand weet nog waaraan.


Michael Persson is redacteur van de Volkskrant, groen@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden