Heerenveen speelt met vuur in Athene

In het theater waar tal van gerenommeerde Europese clubs de voorbije jaren bleek om de neus werden, verscheen Heerenveen woensdag met een gezonde blos op de wangen om uiteindelijk toch de vingers aan het Griekse vuur te branden....

Van onze verslaggever Wybren de Boer

Na drie duels staat het elftal van Foppe de Haan met nul punten troosteloos onderaan in groep C, waarmee de ploeg statistisch tot de lelijke eendjes van de Champions League behoort. Wie de negentig minuten in het olympisch stadion van Athene aanschouwde, zag niettemin enkele spelers die hun talenten etaleerden.

Pas na rust wakkerde de Griekse storm aan. Opgezweept door ruim veertigduizend fans worstelde Olympiakos Piraeus zich uit de greep waarin Heerenveen de ploeg voor rust had genomen, waarbij de Grieken dankbaar leunden op de individuele klasse van drie balvirtuozen aan het front, de Ghanees Oforiquaye en de Brazilianen Giovanni en Luciano.

De hoofdrol werd opgeëist door Giovanni. In de 51ste (1-0) en 69ste minuut (2-0) sprong de twintigvoudig Braziliaans international hoger dan de Heerenveen-verdedigers en had ook doelman Vonk geen antwoord op de kopballen. Het verschil in doeltreffendheid met de Friezen was evident. Heerenveen creëerde evenveel kansen, maar kon de bibberende doelman Eleftheropoulos niet passeren.

In de hogeschool van het internationale voetbal, de Champions League, toonde Heerenveen zich niettemin een snelle leerling. De schuchtere en naïeve debutant uit de eerste twee duels bleek op Griekse bodem getransformeerd tot een brutale en zelfbewuste formatie. Binnen vijf minuten gaf Heerenveen zijn visitekaartje af door middel van kopballen van Huizingh en Jensen die beide slechts op de doellijn gepareerd konden worden.

De bravoure was des te opmerkelijker omdat weinig voetbaltempels zoveel ontzag inboezemen als het Spiros Louis-stadion van Athene. In de voorbije vijftien jaar wist slechts één ploeg die arena winnend te verlaten: het Juventus van Davids en Zidane. Heerenveen waande zich een helft bij machte dat voorbeeld te volgen.

De scheidsrechter toonde zich trouwens evenmin geïmponeerd door de ambiance. Claus Bos Larsen, een pas 34-jarig heerschap uit Zweden, liet zich niet van de wijs brengen door het theater van de Griekse spelers en fans. Heerenveen mocht hem er niettemin dankbaar zijn. Larsen hield de rug recht toen Ze Elias (voor rust) en Zetterberg (na rust) een strafschop dachten te versieren en bespaarde Hansma een gele kaart na een overtreding op de doorgebroken Djordjevic.

De meeste lof verdiende Heerenveen echter zelf. Door veel pressie uit te oefenen op de vier verdedigers en de aanvalsopbouw vroegtijdig te verstoren, werden de Grieken aanvankelijk ernstig in verlegenheid gebracht. Per Zetterberg, de Zweedse architect van Olympiakos, werd door zijn teamgenoten zelden bereikt. Pas na rust, toen de inspanningen uit het eerste bedrijf bij Heerenveen zijn tol eisten, verscheen Zetterberg frequenter in beeld.

Heerenveen speelde in Athene met vuur, maar deed dat bewust. Met drie spitsen trok Heerenveen ten strijde, een zeldzame brutaliteit in Europese uitwedstrijden, maar tegen de kwetsbare Griekse achterhoede een probaat middel. Slechts het onaantastbare Ajax van Van Gaal kon zich vijf jaar geleden eenzelfde tactiek zonder nadelige gevolgen permitteren. Heerenveen kwam kwaliteit en vooral adem tekort om het kunstje te kopiëren.

Zwaar woog ook het uitvallen van Jeffrey Talan. De frivole middenvelder die enkele keren het alarm in de Griekse defensie deed afgaan, blesseerde zich kort voor rust in een duel met Djordjevic. Zijn vervanger Houttuin, na de eerste Champions League-wedstrijd door de De Haan uit de basisopstelling verbannen, kon Olympiakos beduidend minder schrik aanjagen.

Bovenal verzuimde Heerenveen in de eerste helft Olympiakos Piraeus het nekschot te geven. Een handvol scoringskansen waren niet besteed aan Huizingh en Nurmela, waarmee het gemis van een koele schutter aan front bij Heerenveen andermaal aan licht kwam. Dat liet onverlet dat Nurmela na 25 minuten de score had moeten openen. Oog in oog met doelman Eleftheropoulos treuzelde de Fin te lang.

Evenals een week eerder tegen Valencia leerde Heerenveen gisteren opnieuw dat die besluiteloosheid op het hoogst podium een hoge tol eist. Nadat Olympiakos in de kleedkamer door coach Matzourakis was gereanimeerd, legde het Friese collectief het alsnog af tegen de op individuele klasse terende Griekse kampioen.

Foppe de Haan liet zich in het recente verleden meermalen ontvallen dat Heerenveen de miljoenen om dat gat te dichten helaas niet heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden