Heerenveen mag verder dromen

Bij het vierde optreden in de Champions League bleek Heerenveen, de club die zo graag de Friese vlag over Europa wil laten wapperen, eindelijk de schaamte voorbij....

Door de 1-0 zege waant Heerenveen zich met nog twee wedstrijden voor de boeg zowaar weer kansrijk. Plaatsing voor de tweede ronde heeft coach De Haan uiteraard uit zijn hoofd gezet, maar door beslag te leggen op de derde plaats in de poule kan Heerenveen een vervolg in het UEFA Cup-toernooi afdwingen. Een overwinning op Olympique Lyon volgende week verschaft de club mogelijk het begeerde ticket. Beide clubs hebben op dit moment drie punten.

De overwinning betaalde zich uit in prestige en klinkende munt, zo mogelijk het belangrijkste uitgangspunt van de Champions League. De overwinning levert Heerenveen een premie op van circa 1,4 miljoen gulden. Gevoegd bij de startpremie van 7 miljoen brengt dat de ontwikkeling van de club wellicht in een stroomversnelling. Heerenveen wil de capaciteit van het stadion vergroten en speurt voorts op de transfermarkt naar versterking.

Op het veld toonde Heerenveen aan stilaan ook tot wasdom te komen. Na de ontnuchterende ervaringen in de eerste drie wedstrijden liet Heerenveen zich gisteren niet verleiden tot onbesuisd aanvalsgedrag. Ook toen de openingstreffer langer dan gewenst uitbleef, maande De Haan zijn spelers aan de zijlijn tot kalmte en zelfbeheersing. Nadat de verlossende 1-0 was gevallen, hield Heerenveen het slot bekwaam op de deur.

Reden voor borstklopperij biedt de zege op Olympiakos Piraeus trouwens niet. De kampioen van Griekenland heeft in eigen stadion weliswaar de reputatie van een onklopbare ploeg, maar kon op vreemde bodem in het verleden nimmer imponeren.

Het zalige moment in Friesland deed zich voor in de 82ste minuut. Uit een vrije trap mikte Nurmela de bal op het hoofd van de inlopende Jensen die met een venijnige knik doelman Eleftheropoulos het nakijken gaf.

De daadkracht van Heerenveen was des te opmerkelijk omdat ook de Grieken lering hadden getrokken uit de vorige confrontatie. De hoogmoed en nonchalance waarmee drie weken terug onverwachte Friese weerstand was uitgelokt, had plaats gemaakt voor realiteitszin. Van betekenis was ook de correctie die coach Matzourakis in de defensie toepaste. De aarzelende voorstopper Antzas had plaats gemaakt voor Kontis.

Heerenveen vond daardoor aanvankelijk amper openingen in de Griekse verdeding. Slechts Nurmela slaagde erin zijn opponenten te passeren, maar aan het front werden zijn acties niet op waarde geschat. Op de linkerflank bleek Lurling niet bij machte voor dreiging te zorgen. De eenmalig international die vorig seizoen bewierookt werd, kan op het podium van de Champions League maar moeizaam zijn draai vinden.

Kansen waren schaars in het Abe Lenstra-stadion. Omdat Heerenveen niet opnieuw als een naïeve debutant in de val wilde lopen en Olympiakos volgens de wetten van het internationale voetbal op vreemde bodem geen risico wilde nemen, beleefden beide doelmannen een tamelijk zorgeloze avond.

Behoedzaam en geduldig voerde Heerenveen in de tweede helft de druk op het doel van Eleftheropoulos op. Een voorzet van Nurmela die over het hoofd van Talan zeilde vormde in de vijftigste minuut de eerste waarschuwing, kort daarop gevolgd door een afstandschot van Jensen. De groeiende ongerustheid bij de Grieken vertaalde zich in provocaties door Luciano en Zé Elias. Heerenveen liet zich er niet door van de wijs brengen.

De complimenten kwamen in het bijzonder Nurmela en Klompe toe. Linkerspits Nurmela bleek onvermoeibaar in zijn pogingen de Griekse defensie uiteen te raffelen, terwijl Klompe zich bij zijn debuut in de Champions League als een solide organisator van de defensie opwierp. Op die fundamenten groeide Heerenveen uit tot een collectief dat in de Champions League zowaar weer een bescheiden deuntje meezingt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden