Heerenveen huilt om wegspurtende banenmotor

Fryslân gûlt. De hele provinsje treurde vrijdag omdat het Amerikaanse elektronicaconcern Sanmina-SCI zijn Kompjûterassemblage-fabryk in Heerenveen gaat sluiten...

De teleurstelling van de vierhonderd werknemers is voorstelbaar. Zij kregen donderdagmiddag te horen kregen dat ze eind dit jaar op straat staan. Dat de nieuwe Nederlandse fabrieksdirecteur, Jan Volker, baalt is ook begrijpelijk. Hij begon eind december vol goede moed en weet nu dat Sanmina-SCI de kompjûters voor Hewlett-Packard voortaan in Oost-Europa zal gaan samenstellen.

Maar ook de gemeente Heerenveen en de provincie Friesland zijn in zak en as. 'Dizze klap komt hurd oan', reageert VVD-gedeputeerde Van Klaveren.

En dat allemaal omdat een computerfabriek zijn deuren sluit. Verbazingwekkend?

Niet voor wie de voorgeschiedenis van de Friese fabriek kent.

De vestiging van Sanmina-SCI in Heerenveen is uniek. Het Amerikaanse concern was het paradepaardje van het Friese vestigingsbeleid. De computerfabriek zou eind vorige eeuw, in de gouden jaren van de computerindustrie, de banenmotor van het Noorden worden. Voor het prestigieuze International Business Park Friesland bij Heerenveen was de fabriek de eerste, en tot dusverre, enige klant.

Het eerste schaap werd danig in de watten gelegd. Toenmalig commissaris van de koningin Loek Hermans pleitte voor maximale steunverlening. EZ gooide er miljoenen euro's subsidie tegenaan. De provincie ontwierp speciaal voor SCI, een banenplan, wat opnieuw resulteerde in miljoenen subsidie.

Kosten noch moeite werden gespaard: De gemeente vroeg slechts 5 gulden per vierkante meter voor het eerste kavel van het Business Park. Voor zoveel gulheid gingen de Amerikanen wel door de knieën. Goed, de beloofde 2000 banen die kwamen er niet en de beloofde investeringen evenmin. Maar SCI runde een winstgevend bedrijf dat op zijn top bijna 800 mensen in dienst had.

Maar de gulle overheid kon

niet opbieden tegen de lonen die SCI in Nederland moet neertellen. In Oost-Europa schroeven ze pc's in elkaar voor een kwart van de personeelskosten.

De Hollandse gulheid plakt steeds slechter. De banenmotor van het Noorden vertrekt. Zelfs de eis dat SCI de gekregen subsidies moet terugstorten, maakt geen indruk. Dat hadden de Amerikanen al ingecalculeerd: ze betalen gewoon.

Farwol Fryslân.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden