Heerenveen geen baat bij grote schoonmaak

Het was erg lang geleden dat Den Haag een ijshockeywedstrijd wist te winnen in Heerenveen, maar gisteren was het eindelijk zover....

Van onze ijshockeymedewerker

AMSTERDAM

Koploper Nijmegen begint daarentegen steeds beter te draaien. Vrijdag werd met 4-2 van Heerenveen gewonnen en zaterdag was de ploeg met 8-4 te sterk voor Den Haag.

Hoe het nu verder moet met Heerenveen is de prangende vraag die de beleidsbepalers in het noorden zich nu wekelijks zullen stellen. Drie jaar geleden werd met behulp van enkele gulle sponsors het plan opgevat een team neer te zetten dat een gooi kon gaan doen naar het kampioenschap. Dit alles met in het achterhoofd een terugkeer naar de gouden tijd van Heerenveen, dat in de jaren zeventig het Nederlandse ijshockey domineerde.

Al in het eerste jaar slaagde Heerenveen bijna in de doelstelling om kampioen te worden. Pas in de laatste wedstrijd van de halve finale-serie was Tilburg te sterk. Vorig seizoen was het spel onder de nieuwe Finse coach Turunen een stuk minder, maar omdat in januari ten koste van Tilburg de beker werd gewonnen kon het gemor de kop worden ingedrukt. In de play-offs werd echter kansloos verloren van Nijmegen, dat later voor de tweede keer in successie de titel voor zich opeiste.

Dit jaar moest het maar eens gebeuren, riep Heerenveen-voorzitter Braaksma voorafgaand aan het seizoen strijdlustig. Er was een grote schoonmaak gehouden in de selectie. Zogenaamd lastige jongens als Eimers en Schaafsma hadden de club verlaten en enkele mindere goden mochten voortaan in het tweede team hun kunsten gaan vertonen.

De start mocht er wezen. Ten koste van Nijmegen, dat nog niet op volle sterkte was, werd de Super Cup binnengehaald. En toen ging het mis. Onder druk van de matige prestaties werd Turunen ontslagen en in zijn kielzog moest ook diens nieuwe assistent Tenbult zijn biezen pakken. Lahtela heette de opvolger en onder diens leiding moest alles beter worden.

Dat bleek al snel een misvatting. Even was er sprake van een opleving, maar die was slechts van korte duur. Vorige week werd kansloos verloren van Amsterdam. Na afloop gaf Lahtela enkele studieboeken over ijshockey terug aan Amsterdam-coach Andjelic. Maar het resultaat van de studie was ook het afgelopen weekeinde nog niet zichtbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden