Heerenveen breekt met erevoorzitter

De directie van voetbalclub Heerenveen heeft het vertrouwen in erevoorzitter Riemer van der Velde opgezegd. Sinds deze week wordt door de club geen prijs meer gesteld op de diensten van de oud-preses. In een schriftelijke verklaring beschuldigt de directie Van der Velde van stemmingmakerij.

AMSTERDAM - Het rommelt al maanden bij Heerenveen. Tal van medewerkers verklaarden tegenover de Volkskrant dat er sprake zou zijn van een angstcultuur in de organisatie. De club zou verdeeld zijn in kampen, waarbij voorzitter Robert Veenstra en Van der Velde recht tegenover elkaar zouden staan. Supporters lieten de afgelopen tijd hun onvrede blijken en een aantal sponsors dreigde de geldkraan dicht te draaien.


In een schriftelijke verklaring stelt de directie van Heerenveen dat de oud-voorzitter de club kwaad doet. 'Van der Velde is al geruime tijd bezig door zijn negatieve uitlatingen met het beschadigen van sc Heerenveen.' En: 'Het is buitengewoon triest te moeten constateren dat onze erevoorzitter er willens en wetens voor kiest onze club en de mensen die daaraan dagelijks werken in een kwaad daglicht te stellen.'


Tussen 1983 en 2006 was Van der Velde voorzitter van de Friese vereniging. Na zijn vertrek als preses nam hij nog enkele jaren plaats in de raad van commissarissen. De afgelopen tijd was hij als scout en adviseur aan Heerenveen verbonden. Aan die periode komt nu een eind.


Al maanden leefden Van der Velde en de clubleiding van Heerenveen op gespannen voet. Onlangs pleitte de 72-jarige Fries voor een onafhankelijk onderzoek naar de verslechterde verhoudingen in de club. Dat voorstel werd door de directie en de raad van commissarissen van Heerenveen resoluut naar de prullenbak verwezen. Een onderzoek zou volgens hen een vertragende werking hebben op de (financi-ele) gezondmaking van de club.


Van der Velde ontkent de beschuldigingen. 'Technisch directeur Johan Hansma vertelde me telefonisch dat ik geen scoutingwerkzaamheden meer mag verrichten. Dat doet pijn. Als adviseur gaf ik mijn mening over dingen die volgens mij niet goed gaan. De gesprekken die ik daar met de directie over voerde, waren weinig zinvol. Er werd zelden naar mij geluisterd.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden