Heerenveen biedt AZ verrassend partij

VAN ONZE VERSLAGGEVER POUL ANNEMA

ALKMAAR - AZ-Heerenveen 0-0

Marco van Basten weet hoe zwaar de opdracht is die hij bij Heerenveen op zich heeft genomen. Hij, de restaurator van een uitgekleed elftal, danst mee op het ritme van zijn ploeg, maakt zijn ongenoegen kenbaar met een nijdig wegwerpgebaar en zet voortdurend de handen aan zijn mond om zijn spelers aan te moedigen.

Vreemd was het vanuit die beleving niet dat Van Basten zijn spelers na het doelpuntloze gelijkspel bij AZ schouderklopjes uitdeelde. Hij prees hun werklust en stelde, drie dagen na de nederlaag van 2-0 bij het Noorse Molde FK, tevreden vast dat het Europese echec het zelfvertrouwen niet had aangetast.

Zijn voornaamste kritiek? 'We hebben niet geprofiteerd van het feit dat AZ de laatste tien minuten (na de rode kaart voor Gudmundsson, red.) met tien man speelde. Op zo'n moment mag je meer van ons verwachten.'

Heerenveen maakt een moeilijke periode door. Het is zijn productieve aanvalslinie van vorig jaar (Luciano Narsingh, Bas Dost en Oussama Assaidi) kwijtgeraakt en moet zich een nieuw speltype eigen maken. 'We waren een counterploeg die dreef op de snelheid van onze buitenspelers. Nu moeten we van achteruit verzorgd voetbal spelen. Dat vraagt tijd, maar ook beheersing', zei de uitblinkende Belgische aanvoerder van de Friezen, Sven Kums.

Met de debuterende IJslander Alfred Finnbogason in de spits beschikte Heerenveen tegen AZ weer over een aanvalsleider. Hij liet in de afwerking weinig zien, maar functioneerde wel als aanspeelstation en bood zijn middenvelders, Filip Djuricic en Kums, de kans om het eerste half uur de regie in de wedstrijd op te eisen met slim en snel combinatievoetbal.

'Het was de verdienste van Heerenveen dat wij niet in ons spel kwamen', zei AZ-trainer Gertjan Verbeek. Dat gold met name voor Maarten Martens en Adam Maher, die pas in de tweede helft loskwamen en met steun van Roy Beerens en Viktor Elm het initiatief overnamen en de beste kansen creëerden.

Heerenveen heeft geen buitengewoon goede spelers meer, maar wel voldoende klasse om een goede middenmoter te zijn. Kums: 'De omschakeling die we doormaken, vraagt tijd. Het is de kunst niet in paniek te raken en vertrouwen te blijven houden in de trainer, die ons duidelijk heeft verteld wat hem met dit elftal voor ogen staat.'

AZ is in zijn ontwikkeling verder dan Heerenveen, bleek na rust. Ook die club uit Alkmaar werd gedwongen tot een revisie. AZ nam afscheid van Brett Holman, Simon Poulsen, Niklas Moisander, Ragnar Klavan, Rasmus Elm en Charlison Benschop.

Het verschil tussen beide ploegen is dat bij AZ de invulling van de lege posities bijna vanzelfsprekend en in elk geval geruisloos verloopt. Trainer Verbeek klaagt niet, aanvaardt de transferdrukte zoals die op de club afkomt en werkt in stilte aan een elftal dat strijdbaar is en weerbaar.

Na het moeizame eerste half uur tegen Heerenveen verwierf AZ in de tweede helft verreweg de beste kansen. De eerste was voor Jozy Altidore, die na fraaie acties van Beerens en Martens de lat raakte. Daarna schoot Erik Falkenburg in scoringspositie naast.

Viktor Elm, die vorig jaar voor Heerenveen uitkwam en bij AZ belangrijk is als dynamische middenvelder, prees zijn vorige ploeg. 'Ik had niet verwacht dat ze het ons zo lastig zouden maken', aldus de Zweed. Hij stelde terecht vast dat het werkelijke verschil in de tweede helft tot uitdrukking werd gebracht in een reeks van kansen voor zijn ploeg.

Juist toen, bij ondere meer een voortreffelijke kopbal van Elm, toonde de doelman van Heerenveen, Kristoffer Nordfeldt, zijn klasse. Hij voorkwam dat AZ alsnog kon demarreren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden