Heer en meester tegen IJsland

Bas Drijver-Sjoert Brink, Simon de Wijs-Bauke Muller en Louk Verhees-Ricco van Prooijen rekenden in de Round Robin van het WK hard af met op papier mindere bridgelanden. Ook tegen medekanshebbers speelde Nederland ijzersterk. De overwinning op topfavoriet Italië viel zelfs mager uit. Tegen IJsland in de kwartfinale waren de Nederlandse paren vanaf het eerste spel heer en meester. In de halve finale won Nederland met 199,3-170 van Italië. In de eindstrijd is Verenigde Staten 2, dat Verenigde Staten 1 versloeg, de tegenstander.


De Koningshof te Veldhoven was afgelopen dinsdag en woensdag fel oranje gekleurd. Ook het vrouwenteam bereikte na een formidabele inhaalrace tegen de VS de halve finale, tegen aartsrivaal Frankrijk. De vrouwenploeg verloor en speelt om het brons tegen Indonesië.


Een sterke 1¿-opening heeft dikwijls een lastige preëmptieve werking Drijver-Brink losten dit in diagram 1 tegen IJsland vaardig op.


Zie diagram 1


westnoordoostzuid


paspas1¿1¿


pas2¿dbl2¿


pas2¿dblredbl


3¿3¿pas4¿


paspaspas-


Zuid, Brink, volgde 1¿ na de 'Icelandic strong club'. Noord, Drijver, toonde met 2¿ een goede verhoging naar 2¿. Zuid bood met 2¿ een tweede kleur aan.


Het sleutelbod was 3¿ door noord. Met de hartenfit vastgesteld gaf 3¿ waardes in ruiten aan en een groeiende - binnen het kader van de oorspronkelijke pas van noord - belangstelling voor de manche. De waarde van ¿VB10, met ¿H in de hand goedgeplaatst, was enorm.


Op de andere tafel bewees 'Tarzan' zijn waarde.


westnoordoostzuid


paspas1¿1¿


1¿2¿paspas


pas---


Ook hier een sterke 1¿ (17+) door oost, Muller. West, De Wijs, toonde met 1¿ het schamele aantal van 0-3 punten. Met deze wetenschap onthield oost zich gecontroleerd van verder bieden.


In de wedstrijd tegen Italië tijdens de Round Robin, toonde Nederland in diagram 2 een betere beoordeling van een hoog competitieve situatie.


Zie diagram 2


westnoordoostzuid


---1¿


2SApas4¿4¿


paspasdblpas


pas---


Na 2SA (een ¿+¿ tweekleurenspel) door west, Verhees, had oost, van Prooijen, met de geweldige rode honneurs, een opgelegde 4¿. Al gaat 4¿ down vanwege de vierkaart harten en ruiten in noord. Zuid introduceerde zijn tweede kleur en 4¿ gedoubleerd werd geen pretje voor de leider. Na ¿A en een tweede harten was zuid al troefkort. ¿A en klaveren, getroefd door west. Een derde keer harten getroefd in zuid. Een hoge klaveren, getroefd met ¿9, over getroefd met ¿10. De leider troefde ook de vierde harten en maakte met ¿A en ¿H nog twee troefslagen: drie down: +500 voor Nederland. Op de andere tafel etaleerde Drijver perfecte afspeeltechniek in 5¿-gedoubleerd (noord, Brink, weigerde daar terecht de 4-3 fit in ¿ en corrigeerde 4¿ naar 5¿). ¿A en harten naar ¿V; de leider gooide de singleton ruiten af. Ruiten getroefd in zuid. Eén keer troef met ¿A. Dan ¿H, ¿A, ¿V en de laatste schoppen getroefd met ¿V: +550. Een winnend speelplan met de schoppen drie-drie, en ook, zoals hier, met de vierkaart schoppen bij de driekaart troef.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden