Heemskerk voert Golden Girls aan

Van onze verslaggeverRob Kramp

Zwemmen


Swim Cup

AMSTERDAM - Samen zijn ze onverslaanbaar op de vrije slag, maar tegen elkaar zwemmen de Golden Girls zelden. Bij de Swim Cup in het Sloterparkbad was dat zondag wel het geval. De gouden estafetteploeg van Beijing 2008 en Rome 2009 stond aan de start van de 100 meter vrije slag. Het betekende de aftrap van de strijd om twee startbewijzen voor het WK eind juli in Sjanghai.


Femke Heemskerk greep in Amsterdam voorlopig de macht. Met 53,70 bleef ze als enige onder de 54 seconden en verbeterde ze haar persoonlijke record uit 2009 met 0,13 seconden. 'En dat was het tijdperk van de snelle pakken, de hightech outfits', verduidelijkte bondscoach Jacco Verhaeren. 'Deze tijd van Femke in gewoon textiel is super.'


Ranomi Kromowidjojo tikte aan als tweede in 54,00. Inge Dekker was na 54,80 terug bij het startblok en Marleen Veldhuis na 54,98.


Met haar tijd is Heemskerk (nog) niet zeker van een startbewijs. Over vier weken is de Swim Cup in Eindhoven de laatste kwalificatiewedstrijd. Daar zijn zij en Inge Dekker niet van de partij wegens verplichtingen bij hun Franse trainingsploeg. Kromowidjojo en Veldhuis gaan in hun eigen bad op jacht naar de chrono van Heemskerk. Maar de lat ligt hoog, zeker voor Marleen Veldhuis.


Veldhuis (31) is een verhaal apart. Na de bevalling van haar dochter Hannah in september 2010 is ze in haar tweede carrière bezig aan een inhaalslag. Het gaat de goede kant op, ze maakt stappen, ziet progressie maar het proces verloopt langzaam.


Misschien wel te langzaam met het oog op Sjanghai. Verhaeren wil dat ze zich voor het WK concentreert op de 50 meter, de 50 vrij en 50 vlinder. 'De 100 vrij is te gewaagd. Die komt in de aanloop naar de Olympische Spelen aan de beurt.'


Op de 50 vrij voldeed Veldhuis met 25,09 aan de WK-limiet (25,27) maar dat hield geen vrijbrief in voor een startplaats. In de moordende concurrentiestrijd om twee tickets nam ze daarmee de derde plaats in achter Kromowidjojo (24,67) en Hinkelien Schreuder die op het EK 2010 in Boedapest met 24,66 al onder de norm bleef.


Op de 50 vlinder miste Veldhuis zondag kracht. Met 26,81 kwam ze niet in de buurt van de vereiste richttijd (26,25). Voor Veldhuis, tot haar zwangerschap de absolute vedette in het Nederlandse vrouwenzwemmen, wordt de Swim Cup over vier weken de wedstrijd van de waarheid.


Dat was Amsterdam voor Heemskerk en Dekker. Met het oog op het Franse programma moesten de twee pieken in Amsterdam. De zwemmers van Amsterdam waren net terug van een vermoeiend trainingskamp in Malaga.


Hun collega's uit Eindhoven hadden drie zware trainingsweken achter de rug in eigen bad. Alleen Heemskerk en Dekker verschenen tiptop geprepareerd aan de start na hun trainingskamp van drie weken in Miami in februari.


Beide zwemsters zochten vorig jaar een nieuwe uitdaging en vonden die in Marseille bij de multiculturele trainingsgroep van ex-sprinter Romain Barnier. Het rendement van de overstap is groot. Dekker geeft voorlopig de hoogste prioriteit aan de vlinderslag en laat op de WK de vrije slag schieten, met uitzondering natuurlijk van de estafette.


In Frankrijk werd gehamerd op de houding van haar hoofd in het water en geschaafd aan haar ademhalingstechniek. 'Ze hebben een half jaar lopen schreeuwen langs de kant', aldus Dekker, 'en twee weken geleden viel alles opeens op zijn plek.'


Op de 100 vlinder zwom ze met 57,62 seconden sneller dan ze in vier jaar was geweest. Op de 50 vlinder bleef ze met 25,92 ruim onder de richttijd en slechts 0,03 seconde boven haar pr.


Bij de goedlachse Heemskerk is de progressie waanzinnig. Ze opende de Swim Cup vrijdag met een nationaal record op een bijnummer, de 100 meter rugslag, in 1.00,03. Een dag later legde ze de 200 meter vrije slag af in 1.56,61, waarmee ze een handslag (0,07) boven haar nationale record bleef.


'Een verschrikkelijk goede tijd die in de hele wereld aanslaat', aldus een glimmende Verhaeren. En op de slotdag gaf ze op de 100 meter de drie andere Golden Girls van de estafetteploeg het nakijken.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden