Heel veel wapens, wankel evenwicht

AMSTERDAM De Amerikaanse bevelhebber in Zuid-Korea, Thomas Schwartz, noemde Korea ooit 'de enige plek waar 35 miljoen mensen onder de dreiging leven van vijandelijke artillerie, waar 2 miljoen soldaten direct verwikkeld kunnen zijn in oorlog'. En de Amerikaanse diplomaat Kurt Campbell omschreef een tweede Koreaoorlog, met honderdduizenden slachtoffers, als 'een symfonie van de dood'.

Het is wellicht de reden dat er in de 57 jaar sinds het sluiten van de wapenstilstand, nooit opnieuw oorlog is uitgebroken op het Koreaanse schiereiland. Met name de 18 duizend Noord-Koreaanse artilleriestukken, het grootste aantal ter wereld, kunnen de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul in uren in een 'zee van vuur' veranderen.


Noord-Korea, dat een staand leger van 1,2 miljoen soldaten telt, heeft 55 procent van de belangrijkste eenheden in het grensgebied met Zuid-Korea gestationeerd. Hoewel het in technologisch opzicht inferieur is aan het bijna 700 duizend man sterke Zuid-Koreaanse leger en de 28 duizend Amerikaanse soldaten, boezemen de enorme aantallen tanks, raketlanceerinrichtingen, artilleriestukken en speciale commando-eenheden grote angst in.


In een massale, verwoestende blitzkrieg-aanval op Zuid-Korea, dat al decennia het hart vormt van Pyongyangs militaire doctrine, zou dit numerieke overwicht wel eens van doorslaggevende betekenis kunnen zijn. In 1950 was dat ook de strategie toen Noord-Korea, na een grootscheepse artillerieaanval, 135 duizend soldaten de 38ste breedtegraad over stuurde en in drie dagen Seoul in nam.


Generaal Schwartz schatte in 2001 dat de Noord-Koreaanse artilleristen bij een nieuwe invasie een paar uur lang zeker 500 duizend granaten per uur op Seoul en de grensregio zouden kunnen afvuren. In Seoul, dat op slechts 50 kilometer van de Gedemilitariseerde Zone ligt, en nabije omgeving wonen 22 miljoen mensen.


Amerikaanse militaire schattingen gaan uit van 250 duizend burgerdoden in een paar uur bij zo'n massale aanval op de hoofdstad, zeker als de Noord-Koreanen chemische wapens inzetten. Het aantal slachtoffers onder Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militairen wordt in de eerste 90 dagen geschat op 300- tot 500 duizend.


Zelfs bij een beperkte artillerieaanval van Pyongyang, bijvoorbeeld ter vergelding van een Amerikaanse preventieve aanval op de kerncentrale bij Yongbyon, zouden in Seoul 40 duizend doden kunnen vallen. 'Je gaat geen wedstrijd aan wie het verst kan plassen als je weet dat je tegenstander een volle blaas heeft', aldus de Amerikaanse publicist Leon Sigal over het Noord-Koreaanse gevaar.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden