Heel veel beloften maken heel veel schuld

Een sterke burgemeester kan zijn stad opstoten in de vaart der volkeren. Maar sommigen gaan aan hun grootspraak ten onder....

Cor Speksnijder

Het lijkt wel alsof Teegala Krishna Reddy pas ná zijn verkiezing tot burgemeester van Hyderabad campagne is gaan voeren. De overwinning had hij nog maar nauwelijks op zak of hij deed de stadsbewoners de ene belofte na de andere. Hij legde - althans in woorden - een doortastendheid aan de dag die de op vier na grootste stad van India, een centrum van oude cultuur en hightechindustrie, zelden heeft meegemaakt.

Zijn eerste persconferentie als burgemeester greep hij aan om eigenaren van kleine stukjes land vrij te stellen van grondbelasting. Het was het begin van een eindeloze reeks optredens in eigen stad. Overal dook hij op, in krottenwijken, fabrieken, winkels, scholen, ziekenhuizen en gemeentekantoren. En nergens ging hij weg zonder een mooie belofte te hebben achtergelaten.

Geen dak boven uw hoofd? Binnen een paar weken wordt voor u een woning gebouwd. Geen schoon drinkwater? Dan zorg ik voor een waterzuiveringsinstallatie . Stinkt het hier? Over een week kom ik persoonlijk kijken of de leerlooierij die smerige huiden heeft opgeruimd. Loopt het verkeer vast? Binnen een maand ligt hier een nieuwe weg.

Geen wonder dat zijn bezoeken het karakter van een feestje kregen. De burgemeester arriveerde in open jeep, aanhangers staken vuurwerk af en bedolven de bezoekers onder dankbaarheid en confetti. In zijn gevolg bevonden zich altijd voldoende journalisten om zijn ruimhartige toezeggingen, maar ook zijn sneren naar lakse ambtenaren, besluiteloze politici en onverantwoordelijke ondernemers op te tekenen.

Krishna Reddy luistert naar de mensen. Elke week staat hij in het lokale tv-programma Face-to-Face open voor klachten van bellers. En voor elk probleem weet hij een oplossing. Kapotte riolen, slechte bruggen, ongezonde werkomstandigheden, binnenkort zullen ze tot het verleden behoren. Wie is niet gelukkig met zo'n burgemeester?

Wanneer de eerste barstjes in zijn reputatie zijn verschenen is moeilijk te zeggen. Misschien was dat al tijdens een bijeenkomst met gemeenteambtenaren in maart 2002, twee maanden na zijn verkiezing. Een hoge functionaris laat zich dan, volgens The Times of India, ontvallen al die beloften van de burgemeester zat te zijn. Het publiek komt bij hem klagen dat ze nooit worden nagekomen. 'U misleidt de mensen', bijt hij Krishna Reddy toe.

Tegenstand ondervindt de burgemeester ook als hij een stuk grond aanwijst waar een beloofde opvang voor bedelaars moet verrijzen. Wanneer hij op de bewuste plek aankomt, blijkt daar een tehuis voor leprapatiënten te staan, met een onwillige directeur: 'We hebben dit met moeite in vijftig jaar opgebouwd. Het is voor leprozen, niet voor bedelaars.' Dan laat Krishna Reddy zich van een andere kant zien: hij dreigt de subsidie voor het lepra-instituut te stoppen. Waarop de directeur schouderophalend zegt dat hij de leprozen dan maar op straat zal zetten.

De kritiek op Krishna Reddy's bezoeken groeit. Als hem naar het nut van de talrijke visites wordt gevraagd, antwoordt hij dat de bezochte locaties in elk geval zijn schoongemaakt voor zijn komst. En op de vraag hoe het komt dat zijn beloften voornamelijk beloften blijven, reageert hij verongelijkt: de mensen verwachten nu eenmaal te snel verbetering.

Zijn honderdste dag in functie wordt ontsierd door een bezoek aan een gemeentekantoor, waar zijn gastheren te laat opdraven en hij een puinhoop aantreft: kapot meubilair en overvolle vuilnisbakken. Bovendien wordt een achterstand van maanden in het werk geconstateerd. De ambtenaren blijken nauwelijks onder de indruk van Krishna Reddy's verwijten; in ambtelijke kring is van Krishna Reddy's gezag weinig meer over.

Is het pesterij als de chauffeur van de burgemeester een bekeuring krijgt omdat hij bij een rood licht ietsje over de streep stopt? Krishna Reddy is - uiteraard weer met verslaggevers in zijn kielzog - op weg naar zijn zoveelste tv-opportunity als hij door een punctuele agent op de bon wordt gezet. De volgende dag meldt The Times of India dat de man die zo graag slapende ambtenaren betrapt zelf in aanraking is gekomen met de wet. Feitelijk juist, maar een enorme overdrijving gezien de aard van de overtreding in het anarchistische Indiase verkeer.

Krishna Reddy laat zich niet uit het veld slaan en gaat voort met zijn pogingen Hyderabad te ontwikkelen tot een moderne metropool. Na een bezoek aan Bangkok toont hij zich gecharmeerd van de Sky Train in de Thaise hoofdstad. Dat lijkt hem ook wel iets voor Hyderabad. Het zal er tijdens zijn ambtsperiode niet van komen.

Na een pijnlijke nederlaag van zijn Telugu Desam Partij bij deelstaatsverkiezingen in Andhra Pradesh, vorig jaar mei, wordt de burgemeester door rivalen van de Congrespartij op zijn nummer gezet. De Congrespartij, die nu de meeste zetels bezet, herinnert hem aan het louter ceremoniële karakter van zijn burgemeeestersfunctie en wrijft hem in dat hij 'geen constructieve rol heeft in de besluitvorming'. De verandering van politieke omgeving doet ook de laatste resten van Krishna Reddy's geloofwaardigheid verdampen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden