Heel politiek Den Haag ontdekt de boze senior

De strijd om de gunst van de oudere kiezer is losgebarsten. 50Plus, PVV, SP: de ene partij toont zich nog meer begaan met ouderen dan de andere. Nog even en vijftigplussers vormen de helft van het electoraat.

DEN HAAG - SP-leider Emile Roemer sloeg dinsdag als laatste toe. Hij sprak van een 'financiële aanslag op ouderen', en eiste in een brief opheldering van het kabinet. 'Rutte en Asscher moeten stoppen met het vertellen van halve waarheden over de koopkracht van ouderen.'

Een dag ervoor trad PVV-leider Geert Wilders in de ring - een oudgediende, want was Henk senior voor hem niet de reden om het Catshuis te verlaten? 'Bel het Torentje', spoort Geert Wilders nu zijn ruim 200 duizend volgers op Twitter aan. 'De rekening van de crisis wordt vooral bij de ouderen neergelegd. Het kabinet zou zich dood moeten schamen.'

Het lijkt alsof tot zowel de PVV als de SP plotseling het besef is doorgedrongen dat bij de oudere kiezers grote winst valt te behalen. Ouderenpartij 50Plus - met twee zetels in de Kamer - klimt in de peilingen immers onophoudelijk. Inmiddels zouden er negen zetels in het verschiet liggen.

De stijging van 50Plus zette in toen koopkracht vol in de belangstelling kwam, in de roerige weken nadat het regeerakkoord werd gesloten. Ook het ledenaantal van de partij breidt zich gestaag uit: deze maand van 5.500 naar 6.800.

Bij het koopkrachtmeldpunt dat 50Plus begon kwamen al 15 duizend klachten binnen van ouderen die minder te besteden hebben. 'De boosheid is groot', zegt 50Plus-leider Henk Krol.

Dat kan grote electorale gevolgen hebben, weet Krol. Hij zegt het onomwonden, tot twee keer toe: ouderen vormen de helft van de kiezers. Dat is bijna waar: vanaf 2019 zijn er meer kiezers van boven de 50 dan van eronder. Een geweldig potentieel.

De kans lijkt dus groot dat ook andere partijen zich in de strijd om de ouderenstem zullen begeven. In het debat van vandaag bijvoorbeeld, over koopkracht, is ongetwijfeld een hoofdrol voor de ouderen weggelegd. Daar zal ook een partij als het CDA zich om het lot van de ouderen moeten bekommeren; veel christen-democratische kiezers zijn op leeftijd, stelde opiniepeiler TNS Nipo vast.

Tenslotte valt niet te ontkennen dat de koopkracht van ouderen op tal van manieren wordt aangetast. Tel maar op: ouderen moeten meer belasting betalen over hun pensioen. Daar komt een pensioenverlaging, in april, bovenop. Mensen die eerder al met prepensioen gingen, hebben een probleem als ze 65 worden. Dan stopt hun prepensioen, maar krijgen ze nog geen AOW. De leeftijd daarvoor gaat immers omhoog.

Ook worden ouderen getroffen doordat ze meer moeten betalen voor de zorg; ze maken daar nu eenmaal meer gebruik van. Ouderen zullen de verhoging van het eigen risico tot 350 euro (was 220 euro) allemaal merken, denkt ouderenbond ANBO. De compensatie van 13 euro per maand maakt er weinig aan goed.

Voor bewoners van verzorgingstehuizen met een eigen vermogen komt daar een flinke eigen bijdrage bij; dat geldt voor circa 70 duizend ouderen.

'Het is gewoon te veel', zegt 50Plus-leider Henk Krol. 'Het is te verdedigen dat ook ouderen moeten bijdragen aan de bezuinigingen. Maar dit is onevenredig.'

Krol is niet bang voor de concurrentie van andere partijen. Hij lijkt te redeneren: meer aandacht voor de oudere is meer aandacht voor 50Plus. 'Het is winst dat meerdere partijen inzien dat er iets moet gebeuren', zegt Krol. 'Ik ben niet gelovig, maar dit is een zegen.'

Negen ouderenmaatregelen

-veranderingen in belastingheffing: 40 tot 80 euro per maand minder netto aanvullend pensioen

-verlaging van pensioen voor ruim 1 miljoen gepensioneerden op 1 april

- prepensioeners zitten één tot enkele maanden zonder AOW als ze 65 worden

- veel ouderen zullen de verhoging eigen risico zorg van 220 naar 350 euro merken

- verlaging van bijna 8 euro per maand 'Koopkrachtondersteuning oudere belastingplichtigen'

- forse verhoging eigen bijdrage voor ouderen in verzorgingshuis

- geen compensatie voor verhoging btw, assurantiebelasting en huren

+verlaging bijdrage ziektekosten in AOW van circa 13 euro per maand

+ verhoging AOW met circa 5 euro netto per maand prijscompensatie

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden