NIEUWSCorona-uitbraak Lansingerland

Heel Lansingerland (ruim 60 duizend inwoners) wordt getest op corona na uitbraak op basisschool

De gemeente Lansingerland wil alle inwoners laten testen op corona. Na de uitbraak van de besmettelijke Britse variant op een basisschool in het dorp Bergschenhoek, dat onder Lansingerland valt, roept de gemeente alle inwoners vanaf 2 jaar op zich te laten testen.

Een gezin op weg naar een testlocatie in Bergschenhoek. Inwoners van het dorp zijn opgeroepen zich te laten testen nu de Britse variant van het coronavirus zich heeft verspreid rond een basisschool.  Beeld ANP
Een gezin op weg naar een testlocatie in Bergschenhoek. Inwoners van het dorp zijn opgeroepen zich te laten testen nu de Britse variant van het coronavirus zich heeft verspreid rond een basisschool.Beeld ANP

Dat maakte burgemeester Pieter van de Stadt van Lansingerland (Zuid-Holland, ruim 60 duizend inwoners) maandagmiddag bekend. Daarmee is Lansingerland de eerste gemeente in Nederland waar grootschalig getest gaat worden.

Vanaf woensdag vallen de eerste uitnodigingen op de mat. Het is de bedoeling dat het testen diezelfde dag begint. Bij personen die positief getest worden, wordt ook bron- en contactonderzoek uitgevoerd.

‘In de regio Rotterdam is de zorg zo ongeveer het zwaarst belast van het hele land', zegt burgemeester Van de Stadt. ‘We kunnen er geen extra uitbraak door de Britse variant bij hebben. Daarom grijpen we liever nu hard in, dan straks te laat of te weinig.’

In december werden op de roomskatholieke basisschool Willibrord in Bergschenhoek besmettingen met het Britse coronavirus vastgesteld. Ook op een andere basisschool die in hetzelfde gebouw is gevestigd, bleken mensen besmet te zijn met de Britse variant.

Onderzoek

GGD Rotterdam-Rijnmond en Erasmus MC deden afgelopen weken onderzoek naar de uitbraak. De Willibrordschool deelt een gebouw met twee andere basisscholen. Tot nu toe werden alleen docenten, leerlingen en hun huisgenoten opgeroepen zich te laten testen. Uit de eerste testresultaten van ruim 750 mensen bleek vorige week 10 procent besmet te zijn met het coronavirus. Van hen hadden 30 de Britse variant van het virus onder de leden.

De afgelopen dagen heeft de GGD samen met Erasmus MC drie extra testlocaties opgezet zodat inwoners snel en dicht bij huis kunnen worden getest. De GGD hoopt dagelijks maximaal 5.000 inwoners te kunnen testen. Als iedereen gehoor geeft aan de oproep, zouden in circa twaalf dagen alle inwoners moeten zijn getest.

De hoop is dat op deze manier het virus wordt afgeremd en dat er meer inzicht ontstaat in de verspreiding ervan, zegt Saskia Baas directeur van de GGD Roterdam-Rijnmond. ‘Zodat we meer informatie hebben om ons beleid op te baseren.’

Behalve in het dorp Bergschenhoek (19 duizend inwoners) is de Britse coronavariant inmiddels ook elders in Lansingerland aangetroffen. Vorige week liet de GGD Rotterdam-Rijnmond al weten dat onderzocht werd of de hele gemeente getest kan worden.

Brandhaard

Lansingerland is de grootste brandhaard van deze besmettelijke virusvariant in Nederland, met in totaal circa vijftig besmettingen. Een andere ‘brandhaard’ is Amsterdam, met zes besmettingen. De Britse coronavariant is ook op andere plaatsen vastgesteld, maar nog niet in grote aantallen. Bijna alle besmettingen met deze variant zijn terug te voeren op een bezoek aan Groot-Brittannië.

Minister Hugo de Jonge kondigde al eerder aan grootschalig te willen gaan testen op plekken waar veel besmettingen voorkomen. Een eerste experiment daarmee stond gepland voor Rotterdam, in een wijk met een lage testbereidheid. Toen bleek dat de Britse coronavariant was opgedoken in Lansingerland, werd besloten om daar van start te gaan met dit ‘risicogericht grootschalig testen’.

Het doel van deze aanpak is om met grootschalig testen het aantal besmettingen minstens terug te brengen naar het niveau van het landelijk gemiddelde. Ook hoopt de minister op deze manier ervaring op te doen om vaker grote groepen te testen, bijvoorbeeld rondom evenementen.

Maar het Outbreak Management Team (OMT) ziet ook nadelen: er kan een gevoel van schijnveiligheid ontstaan. Een test is een momentopname, maar als mensen negatief getest zijn, gaan ze zich wellicht minder strikt aan de regels houden. Dat kan betekenen dat het virus juist extra kans krijgt zich verder te verspreiden.

OMT-lid Marion Koopmans, als viroloog van de Erasmus Universiteit betrokken bij het onderzoek in Bergschenhoek, ziet dat risico ook. ‘Dat is iets om heel goed mee te nemen in de voorlichting. Tegelijkertijd zie je dat we bij het testen afgelopen weken toch 10 procent besmettingen oppikken. Daar zitten ook mensen tussen die zich niet realiseerden dat ze ziek waren.’

Lees ook:

De hoog besmettelijke ‘Britse variant’ van het coronavirus is op meerdere plaatsen in Nederland aanwezig. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een steekproefonderzoek van wattenstaafjesmonsters, verspreid door het land.

De huidige coronavaccins beschermen ook tegen de Britse gemuteerde vorm van het virus. Dat heeft fabrikant Pfizer na een laboratoriumexperiment bekendgemaakt. Toch is men nog niet helemaal uit de zorgen, blijkt uit de kleine lettertjes.

Het OMT blijft terughoudend over het willekeurig grootschalig testen van de bevolking. Voor het heropenen van de maatschappij is het niet de weg, aldus de deskundigen.

Ook de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is nu voor het eerst in Nederland vastgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden