Heel lange tv-aflevering

BEREND JAN BOCKTING

Na achttien tv-seizoenen verscheen in 2007 eindelijk de film over de gele familie met ogen als pingpongballen. Met net als in de serie vele verwijzingen naar de actualiteit en politiek (Arnold Schwarzenegger is inmiddels opgeklommen tot president), en evenzovele hommages en nepreclames (voor Fox, het Amerikaanse netwerk dat The Simpsons op tv uitzendt). De film combineert een lange verhaallijn (over het Simpsonsdorp Springfield dat van de ondergang moet worden gered) met de bekende ingrediënten uit de tv-serie, het kleine leed van de gezinsleden. De kwinkslag naar de actualiteit bleef gewaarborgd (Lisa komt met de lezing An Irritating Truth, een verwijzing naar de milieudocumentaire van Al Gore uit 2006), waardoor de film zich in vrijwel alle opzichten laat kijken als een lange, geslaagde tv-aflevering.

The Simpsons Movie (David Silverman, 2007)

RTL 7, 22.25-0.05 uur.

Pluk van de Petteflet

(Ben Sombogaart en Pieter van Rijn, 2004) Perfect bij het ontbijt tijdens de herstvakantie, deze heerlijke verfilming van Annie M.G. Schmidts meest voorgelezen boek, waarin De Stampertjes er precies zo uitzien als de tekeningen op papier. Regisseurs Ben Sombogaart en Pieter van Rijn zijn trouw gebleven aan zowel Schmidts kinderboek als de illustraties van Fiep Westendorp. In deze even aanstekelijke als kleurrijke verfilming tuft Pluk in zijn rode wagentje rond, op zoek naar een huis. Pluk van de Petteflet wordt bevolkt door besnorde meneren, mevrouwen met opgestoken haren, kinderen met piekhaar en vreemde vogels als de heen- en-weerwolf en de kluizelaar. Het is een komische, creatieve en speelse kinderfilm; minstens even leuk voor de voorlezers als voor degenen die luisteren.

Nederland 3, 9.00-10.25 uur.

What Lies Beneath

(Robert Zemeckis, 2000) Michelle Pfeiffer wordt in deze degelijke thriller geplaagd door bovennatuurlijke verschijningen. Robert Zemeckis, die de thriller maakte tijdens een lange pauze in de opnamen van Cast Away, en handig meeliftte op de kortstondige griezelhype omtrent The Sixth Sense (1999), bouwde in vlot tempo een suggestief werkje in elkaar. Woont ze in een spookhuis? Echtgenoot Harrison Ford moedigt Pfeiffer aan dat te onderzoeken. De oplettende kijker is haar hoogstwaarschijnlijk voor.

RTL 8, 20.30-23.05 uur.

Ice Age: Dawn of the Dinosaurs

(Carlos Saldanha en Mike Thurmeier, 2009) Even rommelig als vermakelijk derde deel (het eerste dat in de bioscopen in 3D was te zien) in een serie hyperactieve animatiefilms over prehistorische wezens. De mammoet, sabeltandtijger, luiaard en het eekhoornachtige knaagdiertje uit de voorgaande delen zijn ditmaal onhandig doch doelgericht op zoek naar de liefde, terwijl een idyllisch vormgegeven dinosaurussenparadijs zorgt voor achtervolgingsactie à la Jurassic Park. Bij gebrek aan een sterke plot telt vooral de fantasie, die is gestoken in een knekelige loopbrug, een bonte vleesetende plant of een spontaan gedanste tango. En dan is er nog wezel Buck, die met Jack Sparrow-achtige waanzin en dito tongval door het oerwoud slingert. Aan hem merk je het sterkst dat Ice Age 3 vooral een vermakelijk allegaartje van eerdere films is.

RTL 7, 20.30-22.20 uur.

Matt Groening

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden