Heel het weekend ongeregeldheden bij verkiezingsbijeenkomsten Trump

Het hele weekend is het onrustig gebleven bij verkiezingsbijeenkomsten van Donald Trump, nadat er vrijdag in Chicago botsingen waren geweest tussen aanhangers en tegenstanders van de Republikeinse presidentskandidaat, en de politie.

Donald Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst in West Chester, Ohio. Beeld afp
Donald Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst in West Chester, Ohio.Beeld afp

Trump zei zaterdag in Kansas City dat hij een aanklacht gaat indienen tegen de demonstranten. 'Dat is de enige manier om deze gekte te stoppen. Ik hoop dat deze lui in een gevangenis worden gegooid.' Om meteen daarna op zijn Trumps het tegenovergestelde te beweren: 'Ik wil ze helemaal niet aanklagen. Ik wil niemands leven ruïneren. Dit zijn waarschijnlijk good kids.'

Zijn toespraak ging gewoon door, terwijl buiten relletjes uitbraken. De politie gebruikte pepperspray en arresteerde enkele tientallen demonstranten.

Vrijdagavond braken gevechten uit tussen Trump-fans en demonstranten, buiten een gebouw van de universiteit van Illinois in Chicago waar Trump een toespraak zou gaan houden. Toen Trump besloot de bijeenkomst af te gelasten stroomden duizenden aanhangers de menigte in, en kon de politie de partijen soms met moeite uit elkaar houden.

Trump: Sanders verantwoordelijk

Volgens Trump is het geweld niet de schuld van zijn aanhangers. 'Nu willen Clinton en Sanders dat ik tegen mijn mensen zeg dat ze aardig moeten doen', zei Trump zaterdag. 'Maar mijn mensen zijn aardig.'
Alle andere presidentskandidaten namen, soms in felle bewoordingen, afstand van de gebeurtenissen. 'De lelijke, splijtende retoriek van Donald Trump en de aanmoediging van geweld en agressie is fout en verkeerd', zei Hillary Clinton op een bijeenkomst in St. Louis, Missouri. 'Als je met lucifers speelt, start je een vuur dat je niet kunt beheersen.' De Texaanse senator Ted Cruz, de Republikeinse achtervolger van Trump, zei dat het gedrag niet bij een presidentskandidaat past. 'Amerika is beter dan dit. We hoeven elkaar niet aan stukken te scheuren.'

Trump stelde democratische kandidaat Bernie Sanders verantwoordelijk. Volgens hem waren het aanhangers van 'die communist' die als provocateurs in het publiek waren gaan staan. Trumps zoon twitterde dat een Sanders-fan in het Trump-publiek een nazi-groet had gebracht, om uit te dagen, maar dat bleek niet het geval. Sanders noemde Trump een 'pathologische leugenaar'.

Het geweld komt niet uit de lucht vallen. Trump heeft diverse keren gezegd dat de demonstranten een goed pak slaag nodig hebben. Woensdag deelde een Trump-fan een stoot met de onderarm uit aan een (zwarte) demonstrant. 'De volgende keer moeten we hem misschien doodmaken', was de reactie van de 78-jarige dader, een man met een paardenstaart en een cowboyhoed, naderhand. De man is in staat van beschuldiging gesteld.

Trump keurde het geweld niet goed, maar ook niet af. Steevast noemt hij de woede en machteloosheid van zijn aanhangers als gerechtvaardigde redenen voor hun 'gepassioneerde' gedrag. Dat woord gebruikte hij vorig jaar ook voor twee racistische fans doelde die een zwarte jongen in Boston in elkaar hadden geslagen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Trump tijdens zijn campagnebijeenkomst in Kansas City. Beeld reuters
Trump tijdens zijn campagnebijeenkomst in Kansas City.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden