Heeft Wang nog geld voor ADO?

Urenlang strijden de advocaten in de Ondernemingskamer over het gestrande huwelijk van ADO en clubeigenaar Wang. ADO wil de Chinees om te beginnen weg hebben als commissaris.

ADO-supporters protesteren bij verschillende voetbalwedstrijden tegen Wang Hui. Beeld VI Images
ADO-supporters protesteren bij verschillende voetbalwedstrijden tegen Wang Hui.Beeld VI Images

Het is dat ze Wang Hui een paar keer hebben gezien, bijvoorbeeld op de tribune in het stadion van ADO Den Haag, en daardoor zeker weten dat hun Chinese eigenaar echt bestaat. Maar verder twijfelen ze in Den Haag aan alles rondom deze zakenman, op wiens beloofde miljoenen ze bij de voetbalclub al maanden wachten. 'We denken dat Wang dit geld helemaal niet heeft', zegt de advocaat van de raad van commissarissen van de club.

In een afgeladen zittingszaal van de Ondernemingskamer in Amsterdam ging het donderdag urenlang over Wang, die er zelf niet was. ADO Den Haag verzocht de Ondernemingskamer de man die in 2014 de Haagse club kocht en grote ambities had - een plek in de top-10 en Europees voetbal - te schorsen als commissaris en de macht van zijn bedrijf United Vansen (UVS) bij de club in te perken.

Want Wang komt volgens de Haagse voetbalclub zijn afspraken niet na. Doordat hij geen geld overmaakt, verkeert ADO Den Haag in acute financiële problemen. De club heeft deze week een boete van 10 duizend euro van de KNVB gekregen, staat onder verscherpt toezicht en moet binnen zes weken een herstelplan inleveren. Als dat niet snel wordt opgelost, dreigt de club haar proflicentie kwijt te raken. Met een kort geding op 28 december probeert de club de miljoenen alsnog te incasseren.

Wang Hui. Beeld anp
Wang Hui.Beeld anp
ADO-supporters protesteren tegen Wang. Beeld anp
ADO-supporters protesteren tegen Wang.Beeld anp

Door de voortdurende conflicten tussen ADO en Wang dreigt het eerste huwelijk tussen een Europese voetbalbalclub en een Chinese eigenaar op een volstrekte mislukking uit te lopen. Kapotgegaan door verkeerde verwachtingen, miscommunicatie, culturele verschillen en financiële belangen. De kwestie was daarom blijkbaar ook interessant voor de Chinese ambassade, die counselor Sun Guoshun had gestuurd als toehoorder.

Die hoorde hoe Wang door de advocaten van ADO werd afgeschilderd als 'onbetrouwbaar', 'onbereikbaar' en een 'wispelturig' type met 'schimmige plannen'. Communiceren met Wang is vrijwel onmogelijk. Op mails reageert hij vaak niet. Telefonisch is hij ook nauwelijks te bereiken. Soms verzetten de commissarissen op zijn verzoek een vergadering zodat hij er als voorzitter van de raad van commissarissen ook bij kan zijn, komt-ie vervolgens niet opdagen.

Maar volgens de advocaat van Wang, Mijke Sinninghe Damsté, draaien ADO en de gemeente de zaken om en komt juist de club de afspraken niet na. 'Het standpunt van ADO is: UVS moet wel betalen, maar mag niks bepalen. Dat is niet zoals het werkt in de wereld en ook niet in Nederland.'

Zo krijgt Wang volgens advocaat Sinninghe Damsté bijvoorbeeld de jaarstukken in het Nederlands opgestuurd. Die begrijpt hij natuurlijk niet. De advocaat van ADO trok bij dat voorbeeld zijn wenkbrauwen op. Want waarom zette Wang dan wel zijn handtekening onder het stuk?

De advocaat van Wang Hui gaf donderdag toe dat de onderlinge communicatie 'een punt van verbetering' is. Centraal in het conflict staat een betalingsverplichting van 3,7 miljoen euro. Daarvan staat nog een bedrag van 2,2 miljoen euro open. Volgens Wang is er geen sprake van een 'harde betalingsverplichting' en krijgt ADO dit geld niet omdat het gekoppeld was aan de benoeming van ene Li Zheng als bestuurder. Omdat dat niet door is gegaan, heeft United Vansen niet betaald.

ADO-supporters protesteren tegen Wang. Beeld
ADO-supporters protesteren tegen Wang.Beeld

Bodemloze put

Ondanks de moeizame relatie wil United Vansen volgens de advocate de zaken met ADO voortzetten. 'United Vansen is zelfs bereid tot extra funding, maar wil dat niet in een bodemloze put laten verdwijnen.' Maar dan wil Wang bijvoorbeeld beter geïnformeerd worden over zijn club. Zo wist hij volgens de advocate niet eens dat de KNVB de club onder verscherpt toezicht had geplaatst.

Onzin, volgens de advocaat van ADO, die vervolgens mailverkeer tussen ADO en Wang tevoorschijn toverde. Daarin werd Wang geïnformeerd over de sancties van de KNVB en gaf hij antwoord. 'Urgent action needs to be taken.' Het zoveelste voorbeeld dat Wang niet betrouwbaar is, aldus ADO. 'De man roept van alles en het is gewoon niet waar.'

De Ondernemingskamer doet aanstaande maandag uitspraak. De partijen kunnen tot die tijd proberen zelf een onafhankelijke commissaris te vinden die de verhoudingen moet normaliseren tussen Wang en zijn club.

Met een stoïcijns gezicht stond raadsman Sun Guoshun van de Chinese ambassade na afloop op de gang. Wat hij precies kwam doen? Het is als ambassade de taak om 'de belangen van Chinese bedrijven in het buitenland te beschermen', zei hij. Maar verder kon hij weinig over de kwestie zeggen. 'Want alles was in het Nederlands en daar begreep ik niets van.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden