'Heeft Stefani slechts spaghetti in zijn hoofd?'

Uitgejoeld door dronken Nederlanders of aan de tand gevoeld in de VS, iedere Duitser heeft het in het buitenland wel eens gevoeld: al is hij van ver na de Tweede Wereldoorlog, leeftijdgenoten die het geluk hebben in een ander land te zijn geboren, associëren hem graag met de misdaden van...

De ergernis was daarom groot toen de Italiaanse premier Berlusconi een Duitse europarlementarier 'geknipt voor de rol van Kapo' (concentratiekampbewaker) noemde. Dinsdag 'betreurde' Berlusconi tegenover voorzitter Pat Cox van het Europees parlement dat hij 'een vergelijking had getrokken die de gevoelens van enige leden van het parlement heeft gekwetst'. Maar van excuses wil hij nog steeds niets weten.

Een flinke schep erbovenop deed de Italiaanse staatssecretaris Stefano Stefani met zijn aanval op het Duitse volk: 'Blonde, stereotype personen met een hypernationale trots, die zich altijd de beste van de klas voelen', schreef hij. 'Elk jaar overspoelen ze lawaaiig de Italiaanse stranden, maar ze vergeten nooit voor het begin van het seizoen in hun meestgelezen boulevard-krant aan te voeren hoeveel autodiefstallen in Rimini en hoeveel mafiamoorden in Sicilië er hebben plaatsgevonden.'

Voor een bewindsman die over toerisme gaat is het wellicht onverstandig zo scherp te oordelen over de grootste groep buitenlandse bezoekers. Jaarlijks geven tien miljoen Duitsers zeven miljard euro uit in Italië.

De Duitsers stemt het slechts verdrietig. Dat ze in het buitenland weinig geliefd zijn, vernemen ze steeds weer uit peilingen. Maar het land waar de citroenen bloeien, dat is sinds de Italië-reis van Goethe hét object van de Duitse mediterrane Sehnsucht.

Ook bondskanselier Schröder is Italië-fan en hield al een paar keer vakantie aan de kust van Amalfi. Het is dus passend dat hij de gekwetstheid van de Duitsers verwoordde met een dreigement de geplande vakantie met zijn gezin in Italië af te zeggen.

Dinsdag toonde zijn woordvoerder zich tevreden met de bezweringen van twee Italiaanse ministers, die de uitspraak van Stefani veroordeelden en verzekerden dat de Duitsers van harte welkom zijn: 'In het belang van de vriendschappelijke betrekkingen tussen Italië en Duitsland gaat de bondsregering er van uit dat de verklaringen van de twee minsters de opvatting van de Italiaanse regering zijn en zonder relativering blijven.'

Maar over Schröders vakantie is nog geen besluit gevallen en verschillende Duitse politici pleitten voor het aftreden van Stefani. Bild vroeg zich af of de staatssecretaris 'slechts spaghetti in zijn hoofd heeft'.

Verschillende Italiaanse kustplaatsen eisen zijn vertrek, maar Stefani is niet van plan zich ook maar te verontschuldigen. Hij nodigde Schröder uit in zijn huis aan het Gardameer. 'Ik heb niets tegen de Duitsers. Ik was twintig jaar lang met een Duitse getrouwd', zei hij in Rome.

Maar hij blijft bij zijn mening waar het gaat om een 'bepaald type' Duitser dat zich 'leraarachtig opstelt en het Italiaanse volk over corruptie beleert'. Hij klaagde over Der Spiegel, die Berlusconi 'ongestraft' op de omslag had afgebeeld als de Godfather. Het is dus vooral de gekwetste Italiaanse trots die de Duitsers dit keer tot mikpunt maakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden