Heeft Nederland wel voldoende Polen?

Polen dragen 0,3 procent bij aan het bbp en 1,2 miljard aan de schatkist. Dat zou meer kunnen zijn.

Op 18 november 2011 werd in Den Haag de 'Pool van het Jaar' gekozen. Duizend van de naar schatting 140 duizend Polen die op dat moment in Nederland woonden en werkten, waren in smoking en avondjurk aanwezig op het gala. Zofia Kruk - eigenaresse van party-accommodatie Hof van Giesbeek in de Achterhoek - werd in de categorie zakenleven gekozen tot winnaar.

Zij is niet de eerste succesvolle Pool in Nederland. In 1904 bleef Abraham Icek Tuschinski op doorreis naar de VS in Nederland hangen. Hij werd de meest succesvolle bioscoopeigenaar van Nederland totdat hij in 1942 in Auschwitz omkwam.

Polen zijn favoriete immigranten. Uitzonderingen daargelaten, werken ze hard, zijn flexibel en blijken sneller talen op te pakken dan andere immigranten. Tussen 1870 en 1914 kwamen er 3,6 miljoen za chlebem ('voor brood')-Polen aan in de VS, de meesten via Ellis Island. Zij hielpen mee met de opbouw van de VS tot de machtigste economie ter wereld en realiseerden vaak zelf de American Dream.

Het huidige Duitse succes is voor een deel te danken aan Poolse immigranten. 'Polen zijn de koningen onder de oprichters van nieuwe bedrijven', aldus het Duitse ministerie van Economische Zaken eind vorig jaar. De Poolse economie zal niet alleen die van Nederland overtreffen, maar zal in 2040 ook groter zijn dan die van Duitsland.

De spectaculaire groei van de Ierse economie in de afgelopen twintig jaar was niet mogelijk geweest zonder de Polen. Op de hoogtijdagen van de Keltische Tijger werkten ongeveer een kwart miljoen Polen in dit land met 3 miljoen mensen. Dat zouden in Nederlandse verhoudingen 1,4 miljoen Polen zijn - tien keer zoveel als nu.

Toen als gevolg van de kredietcrisis in 2008 de Ierse vastgoedzeepbel werd opgeblazen, verdwenen de Polen ook weer. In zijn boek Boomerang vertelt Michael Lewis dat het vliegveld van Dublin binnen enkele dagen totaal uitgestorven was. 'Gek genoeg bleef de parkeerplaats vol staan. Na ampel onderzoek bleek dat al die auto's eigendom waren van Polen die de bankleningen niet meer hadden kunnen aflossen.'

De 140 duizend Polen in Nederland leveren volgens een onderzoek van ING een extra bijdrage van 0,3 procentpunt aan het bruto binnenlands product. Poolse arbeidsimmigranten die hier lang verblijven, brengen ieder 24.000 euro aan belastinggeld in, Polen die hier maar kort zijn ieder 1.900 euro. In totaal is dat 1,2 miljard per jaar.

De verdringing op de arbeidsmarkt is beperkt. De komst van Polen heeft er juist toe geleid dat Nederlanders hogere functies kregen.

Nederland heeft niet te veel Polen. Eerder zijn er te weinig om alle Nederlanders aan werk te helpen.

Reageren? p.dewaard@Volkskrant.NL

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden