Heeft de Turkse premier iets te zeggen over de pleegzoon van lesbische ouders?

Door de ophef die in Turkije is ontstaan over het onderbrengen van islamitische pleegkinderen bij christelijke en homoseksuele gezinnen, is er nu extra aandacht voor de veiligheid van de lesbische pleegouders van het negenjarige Turkse jongetje Yunus en hun pleegzoon. Wat ging hier aan vooraf? En heeft de Turkse premier straks invloed op de uitkomst van de impasse?

Een oude foto van Yunus in de foto van de handen van zijn biologische moeder. Beeld NOS
Een oude foto van Yunus in de foto van de handen van zijn biologische moeder.Beeld NOS

In Turkije wordt er een enorme heisa over gemaakt, vertelt Volkskrantverslaggever Anneke Stoffelen. 'De zaak wordt in de media breed uitgemeten, waarschijnlijk worden de pleegouders daardoor veel aangesproken en lastiggevallen.'

Het is niet voor het eerst dat de situatie veel media-aandacht krijgt. In 2008 zouden de oudere broers van Yunus ook bij de lesbische pleegouders geplaatst worden. Dit was voor de moeder om religieuze redenen onaanvaardbaar. Zij ontvoerde de broers en bracht hun onder bij de grootouders in Turkije.

Ook toen riep de moeder de hulp van de Turkse premier in. 'Hij heeft ons beloofd dat hij ons zal helpen om te voorkomen dat onze kinderen teruggaan naar het lesbische stel', zei Azeroglu in 2009.

Mishandeling
De broers zijn door Bureau Jeugdzorg Haaglanden sinds 2004 twee keer met spoed uit hun ouderlijk huis geplaatst. De eerste keer wegens mishandeling, drie jaar later wegens pedagogische onmacht van de moeder.

De jongste zoon Yunus belandde in 2004 in het ziekenhuis met een gebroken arm en een opgezwollen hoofd, meldde het Algemeen Dagblad. De baby was toen vier maanden oud. Volgens de moeder had ze haar kind per ongeluk uit het wiegje laten vallen. Toen de jongen vijf maanden oud was, werd hij in het Nederlandse lesbische pleeggezin geplaatst. Het kind zou verwaarloosd zijn door zijn ouders.

De Turkse premier Tayyip Erdogan luidde vorige maand de noodklok. Volgens Erdogan is het verontrustend dat duizenden Turkse kinderen in Europa zijn geadopteerd door homoseksuele en christelijke koppels. Turkse ambassades door heel Europa hebben inmiddels de opdracht gekregen rechtszaken aan te spannen om de kinderen uit de handen van niet-moslims te 'redden'.

Erdogan komt op 21 maart naar Nederland. Dat bezoek staat in het teken van de diplomatieke en economische betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Maar verwacht wordt dat hij de situatie van Turkse pleegkinderen ter sprake zal brengen.

Assimilatie
De Turkse regering heeft een commissie opgericht die de komende maanden onderzoek gaat doen naar de situatie. Volgens Ayhan Üstün, voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie voor de mensenrechten in Ankara, heeft het onderbrengen van pleegkinderen bij christelijke of homoseksuele pleegouders maar een doel: assimilatie. Dat zei hij onlangs in Trouw.

Üstün vindt dat Turkse pleegkinderen in een pleeggezin geplaatst moeten worden uit dezelfde culturele en religieuze kringen. 'In het verleden heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens Oostenrijk veroordeeld omdat de autoriteiten daar hadden toegestaan dat een kind uit een gewoon christelijk gezin bij Jehova's Getuigen was geplaatst. Het lijkt mij dat het verschil tussen moslims en christenen of homoseksuele koppels groter is dan het verschil tussen christenen en Jehova's Getuigen. Er moet een einde komen aan dit beleid van de Europeanen.'

Maar heeft Turkije uiteindelijk wel iets te zeggen over de gang van zaken in Nederland? 'Wij zijn de voogd van Yunus', legt Tanja van Dijk woordvoerster van Bureau Jeugdzorg Haaglanden. 'Alles gaat volgens de Nederlandse wetgeving. Deze wetgeving valt onder de internationale wetgeving, waar ook Turkije zich gewoon aan moet houden. Erdogan kan daar niets aan doen.'

'De veiligheid van het pleegkind en de pleegouders komen door deze discussie in het gedrang', zegt Van Dijk. 'Het heeft een enorme impact op het leven van de jongen en de ouders. We wachten nu tot de rust is teruggekeerd. Tot die tijd is er extra aandacht voor de veiligheid van het gezin.'

Standbeeld
Volgens staatssecretaris Martin van Rijn (Pleegzorg) verdienen de lesbische pleegouders een standbeeld in plaats van kritiek. Hij vindt het heel erg dat het gezin moet 'onderduiken' door de commotie.

Mocht de Turkse premier Tayyip Erdogan Nederland tijdens zijn bezoek volgende week naar de kwestie vragen, dan 'gaan we heel goed uitleggen hoe zorgvuldig het Nederlandse systeem is', stelt Van Rijn. Hij verwacht dat Turkije daarna zal begrijpen dat het niet noodzakelijk is om zich met deze kwestie te bemoeien. Eventuele bemoeienis noemt Van Rijn dan ook niet passend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden