Heeft de pen nog plekje in ons digitaal bestaan?

Is er nog plek voor de pen in ons digitaal bestaan? Microsoft denkt van wel.

Peter van Ammelrooy
null Beeld Noël Loozen
Beeld Noël Loozen

Je verwacht het niet te horen van een bedrijf dat miljarden per jaar verdient aan ons geploeter met toetsenbord en muis, maar volgens Microsoft gebruikt 70 procent van de mensen nog elke dag meer dan een uur een pen. Waarom is het schrijfmiddel dat de oude Egyptenaren al kenden niet geïntegreerd in de pc?

Zo gezegd, zo gedaan, en dus introduceerde Microsoft in de recente Anniversary Update voor Windows 10 (Die heeft u afgelopen jaar toch wel gratis geïnstalleerd?) Windows Ink. Op pc's en tablets die zijn uitgerust met een stylus voegt dit stukje software aan allerlei toepassingen de mogelijkheid toe om dat inktloos pennetje in te zetten.

Zo laat Ink je in de Kaarten-app een route zoeken zonder dat je het vertrekpunt en de bestemming hoeft in te tikken. Trek gewoon een lijn tussen twee locaties. Geef Kaarten daarna opdracht de snelste route te vinden en de app stippelt die vervolgens op de kaart uit. Het is een slimmigheidje voor situaties (op straat of snelweg) als het minder handig is om adressen letter voor letter in te typen.

In Edge, Microsofts nieuwe webbrowser, kun je een zoekterm schrijven in plaats van die in te tikken. Krabbel 'volkskrant' in het schrijfveld en de zoekmachine dirigeert je naar de onlinekrant. Tenminste als de tekstherkenning meewerkt. Die wordt vaker niet dan wel wijs uit ons handschrift, zo blijkt en zelfs niet als als we alles in blokletters beitelen.

Het is jammer dat Microsoft de Ink-kunstjes van sommige apps niet steviger aanprijst. Vanuit de taakbalk kunnen we een Ink-werkruimte openen. Daarin staan alleen drie standaardapps, te weten Plaknotities, Schetsblok en Schermaantekening (met dat laatste maak je schermafdrukken met krabbels erbij).

Toepassingen toevoegen kan niet. Er is een lijstje van vijf recent gebruikte apps, je eigen favorieten vastpinnen kan niet.

null Beeld -
Beeld -

Windows Ink (***)

Schrijfhulp voor Windows 10, gratis in Windows 10 Anniversary Update.

Overigens: Schetsblok en Schermaantekening werken ook op aanraakschermen zonder pen, gewoon met een vinger of muis. Kies daarvoor op de taakbalk 'Knop Windows Ink-werkruimte' weergeven. Het scheelt een stylus.

Een fundamenteler gemis is dat Windows Ink (nog) niet werkt in belangrijke toepassingen zoals Office. We willen geen nieuwe apps leren, maar meer mogelijkheden krijgen in wat we al kennen. Windows Ink voelt daarom nog niet aan als een must have. Voorlopig schrijven we deze nouveauté met potlood op de lijst van Grote Innovaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden