Heeft Antony Burgmans een januskop?

'Wat ik zo merkwaardig vind is dat ze, ondanks een overnameprijs met een premie van 34 procent op de laatste beurskoers, niet naar ons toe komen om tenminste over het bod te praten.'

Wie niet beter weet zou denken dat dit een uitlating moet zijn van een van de bestuurders van PPG, het Amerikaanse verfconcern, dat verbeten jacht maakt op AkzoNobel.

Het werd echter gezegd door Antony Burgmans, sinds 2007 president-commissaris van AkzoNobel. In mei 2000, toen hij nog topman was van Unilever, deed hij een bod op het Amerikaanse concern Bestfoods (bekend van de Knorr-soepen, Skippy-pindakaas en Hellmann's-mayonaise) van 55 miljard gulden, nu 25 miljard euro.

Opportunisme is topbestuurders in het bedrijfsleven niet vreemd. Burgmans is nu de grote sta-in-de-weg bij mogelijke overnameonderhandelingen over AkzoNobel. Een van de grootaandeelhouders, Elliott Management, wil zelfs via een zaak bij de Ondernemingskamer zijn ontslag afdwingen. Tot nu toe geeft Burgmans geen krimp.

Burgmans werkte zijn hele carrière bij Unilever. In 1999 werd hij topman. Eén jaar later ontpopte Burgmans zich tot de grote overnemer van Unilever. Voordat het bod op Bestfoods werd gedaan had Unilever dat jaar al ijsmaker Ben & Jerry's en SlimFast ingelijfd.

Op de Amerikaanse markt werd toen gedacht dat een derde overname in zo korte tijd te hoog gegrepen zou zijn voor Unilever. Maar voor Burgmans gold het parool groot, groter, grootst. Hij zette Bestfoods onder grote druk. 'We begrijpen niet dat ze niet met ons face-to-face willen praten. Consolidatie is onvermijdelijk in de voedingsmiddelensector.' Toen Bestfoods het bod te laag noemde en dreigde zelf het overnamepad op te gaan, met een bod op Campbell's Soup, besloot Unilever het bod te verhogen van 66 tot 73 dollar per aandeel. Uiteindelijk ging Bestfoods akkoord.

Meteen haalde Burgmans de bezem door het bedrijf. Ondanks een plechtige belofte dit niet te doen werden binnen een jaar de bakkerij-activiteiten van Bestfoods verkocht. Ook Mazola bak- en braadproducten en merken voor maïszetmeel, stroop en sladressing werden in de etalage gezet. Unilever was daartoe genoodzaakt omdat door de overnames de schuld was geëxplodeerd. Maar Burgmans maakte zich daar toen niet ongerust over.

Nadat Burgmans bij Unilever jarenlang met een Angelsaksisch bijltje heeft gehakt, lijkt hij te zijn bekeerd tot het Rijnlandse model, waarbij aandeelhouderswaarde niet meer centraal staat. 'Je moet ze een stukje educatie geven over de Nederlandse corporate governance, die ik zeer evenwichtig vind', zei hij na de laatste aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel.

Voorzitter van de Raad van Commissarissen Antony Burgmans van AkzoNobel met op de achtergrond CEO Ton Buchner. Beeld anp

Het bod van PPG biedt een premie van 50 procent op de beurskoers. Maar het is de Amerikanen, dankzij de januskop van Burgmans, niet gelukt de Nederlanders tot een serieus gesprek te dwingen.

Lees verder

De zeven zonden van AkzoNobel

Het geduld is op, schrijft een Amerikaans beleggingsfonds over de weigering van AkzoNobel op een derde overnamebod. Een overname is nodig om de omzet te doen groeien. Klopt dat wel?

Akzo zegt voor derde keer 'nee' tegen miljardenbod, hoe nu verder?

Hoe gaat het proces verder? De finale van de aanval op Akzo in drie stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden