Heeft 88,7 procent van de Syriërs echt op Assad gestemd?

Bij de presidentsverkiezingen heeft maar liefst 88,7 procent van de Syriërs op Bashar al-Assad gestemd. Niet dat er een andere uitslag werd verwacht. Het is zelfs nét ietsje minder dan de 96,1 procent die Abdel Fatah al-Sisi vorige week bij de verkiezingen in Egypte heeft binnengesleept. Gemanipuleerde cijfers? 'Ik geloof wel dat bijna iedereen op Assad heeft gestemd', zegt Volkskrant-correspondent Remco Andersen.

Het is niet voor het eerst dat de familie Assad met klinkende cijfers door een stembusgang heen komt. Ook voor de oorlog, in 2007, won Assad met opvallend hoge cijfers een referendum (dus zonder enige tegenstanders): maarliefst 97,6 procent van de kiezers juichte het toe dat de president nog zeven jaar aan de macht zou blijven. Over zijn vader, Hafez al-Assad, deed twintig jaar geleden al een grapje de ronde: hij hoort dat hij met 99,7 procent van de stemmen heeft gewonnen en een official vraagt: 'Wat wilt u nog meer?' Hierop antwoordt de oude Assad: 'Hun namen!'

Angstcultuur
Maar is er echt zo massaal op de huidige Syrische president gestemd of zijn de cijfers gemanipuleerd? 'Het is natuurlijk niet te controleren', zegt Volkskrant-correspondent Remco Andersen over de telefoon. 'Ik vermoed dat er met de opkomstcijfers is gerommeld, maar dat bijna iedereen op Assad heeft gestemd geloof ik wel. Er heerst in Syrië zo'n angstcultuur: geen mens durft een kruisje te zetten bij een andere kandidaat. Ik sprak iemand die vreesde dat het regime op de stembiljetten naar vingerafdrukken zou gaan zoeken om tegenstemmers te traceren. Anderen waren bang voor camera's in de stemhokjes.'

Bovendien zijn velen ook oprecht loyaal aan de president: er werd alleen gestemd in gebieden die in handen zijn van het regime en veel inwoners zijn hier altijd trouw geweest aan Assad. Zij geloven dat hij de enige is die het land kan redden en hun grote vrees is dat terroristen in Syrië een islamitische staat stichten.

Gelukkige mensen
In gelikte verkiezingsfilmpjes (zie hieronder) spiegelt Assad deze groep een mooier Syrië voor. In een daarvan brengen gelukkige mensen met bloemen een bezoek aan Krak des Chevaliers, een kruisvaardersfort dat tot maart dit jaar in handen was van de opstandelingen. In een andere advertentie wordt vol vreugde gewerkt aan de wederopbouw van Homs, dat lange tijd een bolwerk van de rebellen is geweest.

Toch wordt het voor Assad lastig om deze overwinning tegenover de internationale gemeenschap uit te spelen als legitimatie van zijn regime. In het grootste deel van het land (60 procent) konden mensen hun stem niet eens uitbrengen. Daarnaast zijn er miljoenen Syrische vluchtelingen die niet mochten stemmen omdat ze illegaal de grens zijn overgestoken. Je kunt rustig stellen dat de helft van de bevolking niet aan deze verkiezingen heeft meegedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden