Hee, een Bentley!

Gemeenten schermen graag met hun sterke punten. De Bilt heeft dat niet nodig. Wat valt er, behalve welstand, te zoeken?...

Lommerrijke lanen genoeg in De Bilt, waar dikke villa's getuigen van status en oud geld. Geasfalteerde bospaden moeten de natuur makkelijk toegankelijk maken. Voor dagjesmensen, traditionele inwoners en nieuwe rijken. De Bilt heeft het helemaal voor verse welgestelden. Wie wat te verteren heeft en het jachtige Utrecht achter zich wil laten, koopt een optrekje in Bilthoven-Noord.

Wat ooit begon als een villawijkje rond een stationnetje is uitgegroeid tot een rustige gemeente waar het weer en de mensen grijs zijn. De Bilt - dat is De Bilt, Bilthoven, Maartensdijk, Groenekan, Westbroek en Hollandsche Rading samen. Afgedwongen door een gemeentelijke herindeling, waar veel om te doen is geweest. En nog steeds te doen is. Maar om nou te zeggen dat dat een pluspunt is, een reden voor De Bilt om zich op de borst te kloppen?

In De Bilt is het fijn wandelen. Daaraan is geen woord gelogen. Mooie architectuur is er ook om over op te scheppen. Het gebouw van Gaudeamus in de Bilthovense Gerard Doustraat heeft bijvoorbeeld een plattegrond in de vorm van een concertvleugel. De Nederlandse componist Julius Ren heeft er nog gewoond.

Villa Parkwyck, een echte Berlage, is eveneens het bewonderen waard. Een slagje groter kom je uit bij de landgoederen Beerschoten, met beeldentuin van beeldhouwer Jits Bakker. Of het landgoed Eikenstein. En dan, ja dan is wat cultuurhistorische rijkdomGemeenten men betreft de koek wel zo'n beetje op.

De Bilt ontbeert het eigene, dat beetje folklore waarmee een plaatselijke VVV goede sier kan maken. Geen kruidkoek of streekjenever is er te bekennen. En ook al geen gloedvolle traditie in het mandenvlechten of iets soortgelijks, waarmee de gemiddelde Japanner zijn fotorolletjes graag volschiet.

De Bilt in naamsbekenheid niet dezelfde status geniet als, pak hem beet, Meijel, is te danken aan instituut. 'Ja, het blijft op een of andere manier toch in je hoofd hangen h Monique Somers proeft zachtjes dat eeuwenoude meteorologische mantra: 'En dan nu de weersverwachting, verzorgd door het KNMI in de Bilt.'

En dat terwijl het KNMI in De Bilt allang niet meer de weersveren'. verzorgt voor radio en televisie. Volgens Somers, weervrouw in ruste en nu persvoorlichter van het KNMI, is de commerci dienst die de weerberichten op maat levert al in 1999 afgestoten en verzelfstandigd.

'Maar we doen meer dan weer. Het KNMI is een wetenschappelijk instituut, dat zich op het gebied van de seismologie dienstbaar maakt, maar ook de ontwikeigenaar keling van het klimaat over een lange periode als onderzoeksterrein heeft.'

Of het KNMI anderszins een belangwekkende uitstraling heeft op de stad? 'Nou, nee. Daar kan ik niet veel zinnigs over zeggen.' Is het KNMI dan geen grote werkgever in de regio? 'Er werken hier zo'n 450 mensen, maar daar zit van alles wat tussen. Ook veel buitenlandse onderzoekers.'

Van het KNMI moet De Bilt het dus ook niet echt hebben.

Wat dan? Hessing? Een autobedrijf als unique selling point? Wel iets om hoog over op te geven, want Hessing is het enige autobedrijf in Nederland dat zich officieel importeur van peperdure, exclusieve merken als Rolls Royce, Maserati en Lamborghini mag noemen. Kom naar De Bilt voor uw nieuwe Bentley! Maar hoe lang nog? Hessing gaat immers verhuizen naar een plek langs de A2, tussen Utrecht en Amsterdam. Volgens verkoper (nee, 'adviseur') Giordy Wammes is het een betere locatie dan De Bilt.

'Beter bereikbaar voor de klanten.' Want die klanten komen overal vandaan, uit heel Nederland.

'Ja, ook uit De Bilt', zegt Wammes. 'Je ziet onze auto's vaak genoeg rondrijden in het dorp; voornamelijk US Ford, Bentley en Lamborghini.' En het is waar. Geruisloos en met geblindeerde ramen rijden ze de geasfalteerde bospaden op. Folklore? Och. De Bilt is een ideale plek voor autospotters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.