Update

Hedwigepolder mag onder water, 'het wordt een modderbak met slib'

De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen mag onder water worden gezet. Dat bleek vandaag uit de uitspraak van de Raad van State in Den Haag. De eigenaar van de polder denkt dat hij nog kan voorkomen dat de 'modderbak met slib' er komt.

De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Beeld anp
De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen.Beeld anp

Het Rijk en de provincie Zeeland willen de polder weer onder water zetten, waardoor 295 hectare landbouwgrond weer natuurgebied wordt. Nederland heeft met België afgesproken dat de polder onder water wordt gezet als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, de toegang tot de Antwerpse havens. In december 2012 nam het kabinet het besluit de polder onder water te zetten, na jarenlang gesteggel.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu draagt de ontpoldering bij aan het herstel van het Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinghe. Als de polder onder water staat, kunnen in de Westerschelde getijdenstromen ontstaan. Bij vloed stroomt het gebied onder water, bij eb vloeit het water weer terug. Hierdoor kunnen slikken en schorren ontstaan, waarop zeldzame planten en dieren leven die in de oorspronkelijke zoet-zoutnatuur horen, stelt het ministerie.

Veel tegenstanders willen dat de polder droog blijft. Ze vinden dat er in de loop der jaren al genoeg landbouwgrond verloren is gegaan. Ze betwijfelen ook of de getijdennatuur zich zal ontwikkelen. Ze denken dat het gebied na ontpoldering weer zal dichtslibben en het beoogde natuurherstel daarom niet wordt bereikt.

Protest tegen het ontpolderen van de Hertogin Hedwige Polder in Zeeuws Vlaanderen. Vandaag is besloten dat de polder toch onder water mag worden gezet. Beeld anp
Protest tegen het ontpolderen van de Hertogin Hedwige Polder in Zeeuws Vlaanderen. Vandaag is besloten dat de polder toch onder water mag worden gezet.Beeld anp

Vette Zeeuwse klei

In februari 2013 was Volkskrant-verslaggever Toine Heijmans in de Hedwigepolder. 'In alle politieke ophef rond het einde van de Hertogin Hedwigepolder - vette Zeeuwse klei met rijen populieren - zou je bijna vergeten dat dit land ook nog aan iemand toebehoort', schreef hij. 'De polder is een familiestuk, aangekocht in 1932 door overgrootvader Prosper De Cloedt, doorgegeven aan grootvader Raymond De Cloedt, aan vader Jean-Jacques De Cloedt en uiteindelijk aan zoon Gery De Cloedt, die vanuit Brussel het familiebedrijf runt (Group De Cloedt: baggerwerken, on- en offshore, transport), maar ook veelvuldig is te vinden in zijn witte buitenhuis onder de zeedijk. Hij is gek op zijn polder. Hij houdt er veertig polopaarden en drie ezels.'

De Cloedt legt zich niet neer bij de uitspraak van de Raad van State dat het gebied in Zeeland onder water mag worden gezet. Dat zei zijn woordvoerder vandaag. 'Voorlopig komt er geen water in de polder. Het is een onzinproject', stelt Hans Mieras, juridisch adviseur van de eigenaar. 'We gaan ons verzetten tegen de onteigeningsprocedure. We gaan proberen om die met alle middelen tegen te houden. Die procedure gaat nog zeker twee jaar duren.'

De Cloedt overweegt naar het Europees Hof van de rechten van de Mens te gaan 'om te kijken of de procedures wel goed gevolgd zijn. Daarvoor hebben we nog een half jaar de tijd', zegt de juridisch adviseur. Volgens hem heeft de raad onvoldoende gekeken naar de tegenargumenten. Het Rijk hoopt dat er getijdestromen ontstaan met eb en vloed, maar volgens Mieras werkt dat niet en slibt het snel dicht. 'Het wordt een modderbak met slib.'

Eigenaar van de Hedwigepolder Gery De Cloedt Beeld Marcel van den Bergh
Eigenaar van de Hedwigepolder Gery De CloedtBeeld Marcel van den Bergh

Maatschappelijke beroering

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is blij dat er door de uitspraak van de Raad van State nu duidelijkheid is over de Hedwigepolder. 'Met deze uitspraak ligt er een definitief besluit om de Hedwigepolder te gaan ontpolderen. Daarmee wordt het regeerakkoord uitgevoerd', zegt Dijksma vandaag.

Dijksma wil in nauw overleg met de provincie Zeeland en Vlaanderen aan de slag om de plannen uit te voeren. 'De planvorming heeft lang geduurd, er zijn vele alternatieve plannen de revue gepasseerd en er is veel maatschappelijke beroering geweest. Met deze uitspraak is er duidelijkheid en kan daar een punt achter worden gezet.' In 2019 moet de Zeeuwse polder natuurgebied zijn.

Dijksma mag dan in overleg willen met de provincie, in Zeeland is geen draagvlak voor ontpoldering van de Hedwigepolder, zegt Magda de Feijter van de stichting Red onze Polders vandaag in een reactie op de uitspraak van de Raad van State dat het gebied onder water mag worden gezet.

'Het besluit is zeer teleurstellend voor ons. We gaan kijken welke verdere acties we kunnen ondernemen om de ontpoldering tegen te houden. Er is in Zeeland totaal geen draagvlak voor. De overheid moet de grond nog kopen en er volgt nog een onteigeningsprocedure', zegt De Feijter.

De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Beeld anp
De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden