Hedwigeplan breed gehekeld

CDA-staatssecretaris Bleker lijkt nauwelijks steun te krijgen voor zijn vrijdag gepresenteerde plan voor natuurcompensatie in de Westerschelde. Gedoogpartner PVV is mordicus tegen het voornemen om een deel van de Hedwigepolder onder water te zetten, de oppositie heeft laten weten Bleker niet uit de brand te zullen helpen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER RON MEERHOF

DEN HAAG - Naast het ontpolderen van eenderde deel van de 300 hectare grote Hedwige worden drie kleinere polders onder water gezet en worden twee natuurgebieden met elkaar verbonden. Alles bij elkaar hoopt het kabinet zo te komen aan de 300 hectare die Nederland volgens Europese regels en een verdrag met de Vlamingen verplicht is af te staan aan het water.

Het plan oogstte dit weekeinde vrijwel uitsluitend kritiek. Bevolking en bestuur in Zeeland, Blekers partijgenote en commissaris van de koningin Karla Peijs voorop, protesteerden tegen de ontpolderingen. Peijs liet doorschemeren niet optimistisch te zijn over Blekers kansen, en wil sowieso de garantie dat een eventuele ontpoldering de laatste zal zijn.

Eerst moet Bleker een meerderheid in de Tweede Kamer zien te verwerven, nu gedoogpartner PVV lijkt af te haken. 'De PVV wil dat Bleker vasthoudt aan zijn eerste alternatief en dat hij zich niet onder druk laat zetten door het ontpolderdriftige Europa', aldus PVV-Kamerlid Richard de Mos. 'Dus qua steun aan Bleker: vooralsnog zeker niet. Geen millimeter water in de Hedwige.'

Voorstanders van volledige ontpoldering van de Hedwige menen dat Blekers alternatief niet uitvoerbaar zal blijken. 'In plaats van een grote ontpoldering krijgen we nu drie snippertjes', zegt Tjeu van Mierlo, directeur van de Zeeuwse Milieu Federatie. 'Ik vraag me af of het gebied De Appelzak überhaupt wel kan worden ontpolderd. Onder dat golf- en schietterrein ligt een kluwen van leidingen. En met een plan voor drie ontpolderingen ontstaat in Zeeland nog wel meer weerstand.'

Scepsis in kabinet

Zelfs binnen het kabinet heerst scepsis. Bleker kwam vrijdag even na het middaguur zónder besluit de ministerraad uit. Eerst moest minister van Financiën De Jager nog beoordelen of het plan geen verborgen tegenvallers kende. Bleker mag maximaal 190 miljoen euro uitgeven, waarvan 70 miljoen extra geld dat is uitgetrokken om de Hedwige te ontzien. Pas halverwege de avond kreeg de CDA-staatssecretaris groen licht.

Het was het vijfde kabinetsbesluit over de Hedwigepolder in zeven jaar tijd, sinds het verdrag met Vlaanderen uit 2005, waarin Nederland volledige ontpoldering van de Hedwigepolder per 2007 beloofde. Onder druk van het CDA wordt al sinds 2007 gestudeerd op mogelijkheden om aan de natuurverplichtingen te voldoen zonder de Hedwige te laten onderlopen, door aanleg van zogenoemde slikken en schorren. Viermaal hadden onderzoeken aangetoond dat dat niet kon. Toch kwam Bleker er in juni 2011 wéér mee. Pas een jaar later heeft hij het nu laten vallen.

In financieel opzicht kan Bleker zich geen tegenvallers permitteren. Zelfs Ad Koppejan, sinds 2007 als CDA-Kamerlid de drijvende kracht achter het verzet tegen ontpoldering, heeft onlangs gezegd dat alternatieven niet duurder mogen worden dan de begrote 190 miljoen euro. Volgens critici wordt dat lastig. Betrokken gemeenteraden zijn tegen onderdelen van de plannen en eigenaren van de gronden liggen dwars.

Als het Bleker lukt instemming van de Kamer en de Europese Commissie te verkrijgen, wacht de moeilijkste horde: Vlaanderen. Nederland heeft al in 2005 per verdrag beloofd de Hedwige te ontpolderen. Vlaanderen zou daaraan ten minste 60 miljoen euro meebetalen. Bleker rekent op dat geld, maar Vlaanderen heeft al vaak laten weten alleen geld over te maken als Nederland zich aan het verdrag houdt en krachtens de afspraken de hele Hedwige ontpoldert.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden