Background

Hedwige toch ontpolderd? Dan heeft Brussel het gedaan

Staatssecretaris Henk Bleker van milieu is er niet meer zo zeker van dat de ontpoldering van de Hedwigepolder niet doorgaat. Vandaag spreekt hij in Brussel met eurocommissaris Janez Potocnik van Milieu over de verdieping van de Westerschelde, maar hij is inmiddels minder stellig geworden als het gaat om de vraag of hij Brussel van het Nederlandse standpunt zal weten te overtuigen. Lukt dat niet, dan hoopt hij Brussel de schuld te kunnen geven van het spaak lopen van de Haagse plannen.

De Hedwigepolder op een satellietbeeld van de NASA. Beeld afp

Al in 2005 beloofde Nederland in een verdrag met België de Zeeuwse polder onder water te zetten. In juni 2011 presenteerde het kabinet een alternatief plan.

Zelfvertrouwen
Enkele maanden geleden was Bleker nog vol zelfvertrouwen dat hij Brussel uiteindelijk wel zou weten te overtuigen van de juistheid van die Haagse plannen. Hij liet zich niet van de wijs brengen door een zeer kritische brief die Potonik in oktober naar het kabinet stuurde. De eurocommissaris sprak daarin zijn bedenkingen uit over de alternatieven die Bleker had voorgesteld, zoals het vergroten van slikken en schorren in de Westerschelde en vervolgens het onderwater laten lopen van de Schore- en Welsingepolder.

Maar van die zekerheid lijkt niet veel meer over. Sterker nog: Bleker lijkt nu aan te sturen op een keihard 'nee' van Potonik, zodat hij Brussel de schuld kan geven van het spaak lopen van de Nederlandse plannen. Hij heeft er alles aan gedaan, maar de Europese Commissie toonde zich onwrikbaar, moet dan de boodschap zijn.

Maar of dat gaat gebeuren is maar zeer de vraag, want Brussel lijkt niet van zins om zich de zwarte piet te laten toespelen. En dus kan Bleker alleen maar hopen dat Potonik zijn hand op korte termijn overspeelt. Een grote doorbraak hoeven we vandaag in elk geval niet te verwachten.

Achterstand
In een interview met de Volkskrant sprak de staatssecretaris gisteren al over de bespreking in Brussel: 'De kern van het gesprek met Potocnik zal zijn of de Europese Commissie voldoende vertrouwen heeft of Nederland dit plan ook werkelijk zal uitvoeren. Ik zeg eerlijk: wat dat vertrouwen betreft staan we nog even op achterstand. Doordat het nu eenmaal lang geduurd heeft. En als Nederland dan ook nog een onderdeel wijzigt (de ontpoldering van de Hedwige, red.), dan geeft dat geen vertrouwen. Daar heb ik begrip voor.'

Bleker spreekt van een 'cruciaal moment': 'Het is nu echt zover. Daarvan moet ik de commissaris gaan overtuigen.' Een Brussels standpunt wordt overigens pas over enkele weken verwacht.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met politiek redacteur Ron Meerhof

Staatssecretaris Henk Bleker Beeld anp
Eurocommissaris Janez Potocnik Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden