Hedgefondsen rekenen op snel herstel van Griekse banken

 Ooit waren ze de nagels aan de doodskist van het arme Griekenland: de hedgefondsen die massaal speculeerden op een Grieks bankroet door short te gaan in de staatsobligaties van het land. Nu hebben ze Griekenland ineens in de armen gesloten.

AMSTERDAM - In plaats van short te gaan - aandelen op termijn te verkopen in de hoop dat de koers daalt - zitten ze nu long in Griekenland. Ze hebben aandelenposities opgebouwd in de verwachting dat die meer waard worden.

De beruchte hedgefondsbeheerder John Paulson die de Amerikaanse zakenbanken in 2007 aan de rand van de afgrond bracht of daar zelfs over duwde, heeft via zijn fonds Paulson & Co. forse belangen gekocht in verschillende Griekse banken als de Piraeus Bank en de Alpha Bank.

Hij denkt dat ze het veel beter gaan doen dan de andere banken in Europa. 'Beide banken zijn nu goed gekapitaliseerd en kunnen zich onder nieuw en versterkt management in sneltreinvaart gaan herstellen', aldus Paulson in een interview met de Financial Times.

Enkele Griekse banken hebben al gezegd dat ze wel willen worden geprivatiseerd. Griekenland denkt na jaren van krimp volgend jaar weer een groei van 0,6 procent te kunnen halen.

Hedgefondsen als Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge en Och-Ziff zouden ook geld hebben belegd in Griekenland, net zoals enkele gewone beleggingsfondsen, waaronder Fidelity en Wellington.

'Griekenland voert een zeer ondernemersvriendelijk beleid. Dat leidt tot verbetering van de economie en daarvan zullen de banken als eerste profiteren', aldus Paulson.

Tot nu toe zijn de aandelen van de banken dit jaar met 8 tot 10 procent gestegen. Maar enkele derivaten op de aankoop van aandelen in die Griekse banken stegen al meer dan 100 procent. Deze derivaten - warrants - geven in de toekomst recht op de aankoop van aandelen in die banken.

Niettemin wordt verwacht dat een nieuwe steunronde voor Griekenland nodig is omdat het land nog niet zelf terechtkan op de kapitaalmarkt voor het financieren van de schulden.

Zeker is dat de drie instanties die toezien op de Griekse begroting - de ECB, de EU en het IMF - vooralsnog niet akkoord zullen gaan met plannen voor privatisering van de banken die geheel of gedeeltelijk in overheidshanden zijn gekomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden