Hechtenis hoofdagent bureau Warmoesstraat met 30 dagen verlengd

De voorlopige hechtenis van de 38-jarige hoofdagent van het bureau Warmoesstraat te Amsterdam is met dertig dagen verlengd. Dit heeft de meervoudige raadkamer van de rechtbank vrijdag besloten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De hoofdagent wordt verweten dat hij een onaanvaardbaar groot risico heeft genomen door de wijze waarop hij Van Driel uit het bureau heeft gezet. De verdenking van doodslag met voorwaardelijke opzet blijft gehandhaafd. Er zijn zes getuigen die hebben verklaard dat de hoofdagent Van Driel met enig geweld heeft verwijderd.

Honderd agenten van bureau Warmoesstraat hebben na de uitspraak van de rechtbank een werkonderbreking gehouden. Ze zijn toegesproken door de korpsleiding. De agenten zijn woedend omdat hun collega in hechtenis blijft voor doodslag. Ze vinden die zware aanklacht niet terecht. Iedereen had hetzelfde kunnen overkomen.

De 48-jarige dakloze Van Driel kwam vorige week maandagavond ernstig ten val voor het politiebureau Warmoesstraat, waarna hij overleed. Het blijkt nu dat hij die dag twee keer hardhandig uit het bureau is gezet. Beide keren is hij gevallen.

Getuigenverkaringen hebben in de publiciteit door elkaar gelopen. Een verslaggeefster van De Gelderlander heeft de gewelddadige verwijdering van half vijf gezien, waarbij Van Driel op zijn rug viel en roerloos bleef liggen. Ze dacht dat dit de fatale uitzetting was.

Dat is niet waar. Van Driel heeft ongeveer een half uur op de grond gelegen en is weer opgekrabbeld. Omstreeks acht uur is hij weer het bureau uitgezet, waarbij hij volgens de politie ten val kwam en later overleed. De vraag is wanneer het zware letsel is ontstaan. Dat kan na de valpartij van acht uur, bij de uitzetting om half vijf, of tijdens de uren daarna. Van Driel is tussen vijf en acht in diverse café's en bij het Leger des Heils geweest. Hij toonde zich soms agressief en is diverse keren op straat gevallen.

Justitie is summier over de feiten. Uit het onderzoek van de patholoog-anatoom blijkt dat Van Driel, toen hij omstreeks acht uur uit het politiebureau is verwijderd, een alcoholpromillage van 2,25 moet hebben gehad. Dit komt overeen met de consumptie van twintig glazen bier. Het letsel dat Van Driel had was zo ernstig dat hij daarmee niet lang had kunnen doorlopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden